Levantica - o floare benefica pentru sanatate si frumusete

Levănțica - LAVANDULA ANGUSTIFOLIA -, denumiri populare - lavanda, spichinat, aspic, spic, levant -, levănțica este de origine mediteraneană - Africa de Nord, insulele Canare și Asia de Sud -Vest -, unde creștea spontan pe terenuri pietroase, aride, în Arabia a fost cultivată pentru prima dată levănțica, de unde a fost adusă în Europa de către negustorii greci, astăzi este răspândită în toata Europa de Sud, Australia, Statele Unite ale Americii, denumirea științifică, derivă din latinescul lavare - a spăla -, romanii foloseau florile de lavanda la parfumarea băilor.

Levănțica este un semiarbust peren, crește sub formă de tufă globuloasă, des ramificată, culoare verde - cenușiu, crește între 35-40 cm, și are o durată de viață de 20-30 de ani, este un gen care cuprinde aproximativ 39 de specii de plante cu flori, plantele din acest gen aparțin familiei mentei.

                  levănțică sursă foto

Levănțica este un semiarbut aromatic, cu miros specific, floral - un amestec de mireasma proaspătă de mentă și lămâie -, la noi în țară, levănțica este cunoscută mai mult ca și plantă aromatică, decât ca și plantă medicinală.

Tulpina este groasă, cu numeroase ramificații, care devin lemnoase la maturitate, brune, cu scoarța care se exfoliază, ramificațiile care poartă inflorescențe sunt mai lungi și poartă frunze pe partea lor inferioară. Frunzele verzi, subțiri, cu vârf ascuțit, liniare, cu o nuanță de verde-argintiu foarte parfumate.

Florile apar în plină vară, în iulie august, culoarea variază în funcție de specie, cea mai populară este albastru-mov.

                 levănțică sursă foto

Semințele, sunt tari și acoperite de o membrană slab permeabilă, datorită căreia, germinează și răsar într-o perioadă mai îndelungată de timp.

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII, RECOMANDARI

În compoziția lavandei se regăsesc - ulei volatil cu aromă deosebit de plăcută, acidul acetic, alcoolul olifalic, tanin, principii amare, substanțe minerale -, acestea atribuie lavandei capacități tămăduitoare la foarte multe boli.

  • protejează și vindecă pielea de înțepăturile insectelor - țânțarii și alte insecte,
  • combate durerile de cap, migrenele, datorită proprietăților antiinflamatorii și antiseptice, - se masează tâmplele cu câteva picături de ulei de lavandă sau cu tinctură de lavandă,
  • îmbunătățește circulația sângelui,
  • combate starea de nervozitate, de agitație și stările de neliniște,
  • benefică în oboseală, în insomnii, depresie și anxietate,
  • este benefică în afecțiuni respiratorii - bronșită, astm, tuse - levănțica este un tranchilizant natural -,
  • este eficient în tratarea infecțiilor urechii, gâtului, sinusurilor,
  • este calmant al sistemului nervos, hipnotic și întăritor al nervilor.
  • tonic cardiac, eficientă în aritmia cardiacă, 
  • este carminativă - reduce și combate balonarea,- un ceai dintr-o linguriță de plantă uscată și mărunțită la o cană cu apă fierbinte,- se bea dimineața, la micul dejun, antioxidanții din compoziție ajută la sănătatea aparatului digestiv,
  • eficientă în afecțiuni ale aparatului urinar - colică, cistită -, sunt recomandate tinctura și uleiul volatil, care se asociază cu băile calde de șezut,
  • stimulează creșterea părului - tinctura de levănțica, întărește și hrănește rădăcina firului de păr, da strălucire părului,
  • combate mătreața - se masează scalpul cu câteva picături de ulei,
  • ameliorează durerile cauzate de arsuri, răni minore, zgârieturi, eczeme, acnee, este benefic datorită efectului calmant și pentru arsurile cu ultra violete.

Câteva preparate din levănțică care se pot pregăti, fără mari probleme și acasă

Florile de lavandă și uleiul esențial extras din ele au numeroase întrebuințări atât în scopuri culinare, cât și medicinale, preparatele din levănțică sunt comercializate în magazine naturiste și farmacii, sub formă de flori uscate, ceaiuri, tinctură, ulei esențial, beneficiile și modurile de utilizare ale acestei plante sunt foarte multe - parfum, deodorant, dezinfectant, afrodiziac, este un insecticid natural foarte bun, calmant pentru sistemul nervos.

  • Ceaiul de lavandă  - 2 lingurițe de flori uscate de lavandă, la 250 ml de apă clocotită, se infuzează 10-15 minute, se pot consuma trei ceaiuri pe zi, fiind benefic în anxietate, agitație, tulburări digestive, balonări, pentru a combate insomnia se bea înainte de culcare.
  • Ulei aromatic de lavandă - 5-6 linguri de plantă uscată și mărunțită, la 1/2 litru ulei de floarea soarelui dublu rafinat, se lasă la macerat 15 zile, se folosește în special pentru masaje.

             ulei de levănțică sursă foto

  • Tinctura de lavandă - 50 gr plantă uscată, se lasă două săptămâni la macerat în 250 ml alcool alimentar de 70 grade, se filtrează și se păstrează în sticluțe mici și închise la culoare, se poate folosi în caz de contuzii sau reumatism, sub formă de comprese aplicate pe zonele dureroase, este benefică pentru tratarea, arsurilor zgârieturilor, diferite răni, furuncule.
  • Oțet aromatic de lavandă - 10 linguri de plantă uscată și mărunțită, 1/2 litru oțet de mere, se lasă la macerat, câteva zile, se folosește pentru comprese.

În cosmetică, levănțica este ingredient important în foarte multe produse de îngrijire corporală, are puternice efecte antiseptice, antifungice, antiinflamatoare, aroma de levănțică este una dintre cele mai apreciate în parfumerie, este a doua după trandafir.        

Tinctura de lavanda

  • împrospătează pielea feței,
  • are efecte foarte bune pentru tenul gras și acneic,
  • curăță porii,
  • combate acneea, iritațiile și eczemele,
  • atenuează ridurile și imperfecțiunile tenului - se pot adăuga câteva picături de levănțică în crema uzuală -,
  • atenuează reacțiile pielii, face mai puțin vizibile leziunile pielii în cazul persoanelor care suferă de psoriazis,
  • atenuează vergeturile și elimină aspectul de portocală al celulitei, - prin masaje cu tinctura de levănțică, în zonele cu probleme.

Florile de lavandă, în gospodărie ajută la eliminarea mirosurilor neplăcute, din dulapuri, șifoniere, încăperi mai puțin folosite, a insectelor - molii, muște, furnici, păianjeni purici etc., se pulverizează, cu o soluție formată din 10-15 picături de ulei volatil de lavandă, combinate cu 5-6 linguri de apă. 

               flori levănțică 

Produse cu lavanda se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICIAICI.

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc prescripțiile și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

       

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0