Gloriosa Superba - o floare ca o flacara arzand

DESCRIERE, GENRALITATI

Gloriosa Superba - alte denumiri Crinul de Malabar, Liana cu flori de flacără, este originară din zona tropicală a Africii, India.

Este o plantă perenă, o liană cu creștere verticală, se cațără pe suporți și sprijinitori, cu ajutorul cârceilor de agățare, care se află în partea terminală a frunzelor, acestea au formă lanceolată, sunt de un verde viu strălucitor, lungi de cca 7-8 cm. Este o plantă ornamentală foarte apreciată pentru aspectul  exotic și decorativ al florilor dar și al frunzelor.

gloriosa superba sursă foto

  • Florile sunt mari de 10-15 cm în diametru, prezintă șase petale răsucite, întoarse către exterior, de nuanță roșu intens, cu marginile brodate cu galben foarte ondulate, felul cum sunt așezate culorile petalelor, forma acestora, și felul cum sunt dispuse, aseamănă corola florii cu o flacără arzând. Florile au capacitatea de a-și conserva forma pentru o perioadă lungă de timp, fiind folosite în aranjamente florale, în multe țări este cultivată și comercializată ca și floare tăiată, împodobind aranjamente florale.
  • Fructele sunt capsule ovale, care conțin semințe de culoare roșie.

                 gloriosa superba sursă foto

CULTIVARE

Gloriosa superba, se poate cultiva și ca planta de interior, pentru că nu rezistă la temperaturile scăzute, vara când este cald se poate scoate la soare, pe terasă sau în balcon, și apoi când temperaturile încep să scadă se readuce din nou în interior.

NU este o plantă pretențioasă, are nevoie de un loc cu multă lumină, pentru înflorire are nevoie de câteva ore de soare dimineața sau seara, dacă este poziționată într-un loc umbros, va înflorii mai puțin.

Înmulțirea se face prin divizarea tuberculilor dar și prin semințe, tuberculi se împart primăvara în luna martie, și se plantează la căldură și lumină, întru-un sol pe bază de pământ de gradină și nisip, în amestec cu turba și compost de frunze, pentru a asigura un drenaj bun, se umezește mai mult pământul până când încep să răsară noile plăntuțe, după aceea se udă mai abundent.

                semințe de gloriosa superba sursă foto

În perioada de vară crește foarte repede, are nevoie de umezeală, apă este unul din factorii care o ajută să se dezvolte, să-și formeze frunziș sănătos și boboci florali viguroși, se udă la trei, patru zile nu suportă uscăciunea aerului, are nevoie de pulverizări dese ale frunzișului, dacă se poate cu apă de ploaie, în perioadele călduroase când temperaturile depășește 20 de grade C.

Începând din a doua lună de viață și până la sfârșitul lunii august, la două săptămâni, se va fertiliza cu îngrășământ lichid pentru mușcate sau pentru plante cu flori, începe să înflorească continuu începând din luna iunie și până în luna octombrie.

De la sfârșitul lui octombrie, trebuie rărite udările, planta trebuie lăsată să se usuce complet, tuberculii se scot din pământ și se păstrează pe toata perioada iernii în spații uscate, răcoroase și întunecate.

                  gloriosa superba sursă foto

Prin semințe, înmulțirea se face mai rar, însămânțarea se face în februarie, în răsadnițe, pe pat de turbă, la temperatura de 20-22 de grade C, este nevoie de umiditate ridicată.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Nu imi pare rau, dar incercati la piata unde se comercializeaza flori sau la magazinele de specialitate.
viorel
aveti la vinzare aceasta planta?