Columnea Gloriosa - o floare decorativa

DESCRIERE, GENERALITATI

Columnea gloriosa - este un gen care cuprinde circa 200 de specii de arbuști și plante epifite, face parte din familia Gesneriaceae, își are originile în America Centrală și America de Sud, tulpinile sunt cățărătoare, este o plantă care se pretează cultivării în ghivece suspendate pe terase și balcoane.

Este o plantă tot timpul verde, frunzele sunt ovale, cărnoase, păroase, au nuanțe de verde închis, și acoperă tulpinile păroase, florile sunt foarte atractive, viu colorate în roșu purpuriu, galben, portocaliu, sunt tubulare, sau au o formă ciudată, seamănă cu un pește care sare, Columnea gloriosa, și speciile cu care se înrudește, în engleză poartă numele de planta cu peștișori aurii.

În habitatul natural, Columnea gloriosa crește pe trunchiurile copacilor, de care se agață, se hrănește cu substanțele nutritive pe care le extrage din scoarța copacului de care stă agățată, este o plantă epifită.

                Columnea Gloriosa  sursă foto

CULTIVARE

Cultivarea în ghivece suspendate, este recomandată pentru ca tulpinile au posibilitatea să se extindă liber, are nevoie de un sol format din turbă, pământ de flori și nisip în părți egale, pentru un bun drenaj.

Pe timp de vară, trebuie poziționată în locuri luminoase, dar nu în bătaia directa a razelor solare, trebuie ferită de curenții de aer, și de vânt, după ce temperaturile încep să scadă sub 12 grade C, trebuie mutată în interior, pentru ca planta nu tolerează frigul.

Columnea gloriosa este o plantă care preferă o umiditate ridicată, vara, pe timp călduros, se pulverizează frunzele cu apă de ploaie, și trebuie udată regulat, pământul trebuie să fie în permanență umed, dar nu îmbibat cu apă, iarna, se udă o dată la două trei săptămâni, se fertilizează din luna martie și până în septembrie, cu îngrășământ lichid pentru flori, o dată pe lună.

Înmulțirea se face prin semințe, sau prin butași, semințele se sădesc în februarie-martie, într-un sol format dintr-un amestec de părți egale de turbă și nisip, temperatura în încăpere să nu fie sub 25 de grade C, timp de germinație trei-patru săptămâni.

Înmulțirea prin butași, este mai des folosită, aceștia se obțin din ramurile care nu produc flori în lunile martie - mai, butași trebuie să fie lungi de șapte - opt centimetrii, se plantează într-un amestec de nisip și turbă, după înrădăcinare plăntuțele, se transplantează în ghivece.

              Columnea Gloriosa  sursă foto

Udate în exces, plantele sunt predispuse la apariția mucegaiului, dar și la putrezirea rădăcinilor, Columnea gloriosa poate fi atacată de dăunători - musca albă, de afide-etc.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0