Dicentra Spectabilis "Valentine" - o floare pentru indragostiti

DESCRIERE, GENERALITATI

Dicentra - originară din Asia și America de Nord, este o plană perenă, raspindită sponatan în pădurile umbroase care se întind din Siberia până în Japonia, face parte din famila Fumariaceae.

Speciile de dicentra, diferă în înălțime de la 30 -75 cm sau mai mult, se cunosc în jur de, 20 de specii cele mai multe au frunzele de nuanțe verde deschis, dantelat, asemănător cu cel al ferigilor.

Florile au formă de inimă, se atârnă pe ramuri, începând de la sfârșitul primăverii până în plină vară.

dicentra valentine sursă foto

DICENTRA SPECTABILIS Valentine - denumită și Inima Mariei, Cerceii doamnei, Floarea inimii însângerată - denumirea vine dintr-o legendă veche chinezească, în care se spune ca floarea roșie a Dicentrei Spectabilis Valentine, simbolizează o inimă de pe care se prelinge o picătură de sânge, Cerceii Doamnei, este o plantă perenă , este iubitoare de umbră totală și semiumbră, suportă și razele directe ale soarelui dimineața dacă are suficientă umezeală, dar prefera răcoarea și umezeala, este o floare minunată pentru locuri umbroase din grădină.

Este o plantă viguroasă, crește înaltă 100 cm, frunzele verde-gri, stufoase, dantelate, foarte decorative, înflorește începând de la mijlocul primăverii până la începutul verii, lanțuri de flori, roșu - sângeriu, care se aseamănă cu niște inimioare, atârnă pe tijele florale, clopoței umflați, luminoși, cu sfârc de culoare albă.

CULTIVARE

Dicentra nu este o plantă pretențioasp, are nevoie de un sol bogat în nutrienți în compoziția căruia se adaugă fertilizanți dacă este cazul, este o plantă mai puțin rezistentă la frig, se dezvoltă frumos, poziționată într-un loc ferit de vânt și cât se poate fără curenți de aer.

Udarea se face regulat, solul să nu fie uscat niciodată, în zonele cu iarnă blândă, planta se poate cultiva direct în grădină, dar în zonele cu ierni friguroase, se cultivă în ghivece, pentru a putea fi protejate de frig și de vântul rece, trebuie acoperite dacă rămân afară cu folie, rumeguș, etc.

În condiții de căldură mare sau de secetă, dicentra intră în repaus la mijlocul verii, însă dacă are puțin soare, mai ales dimineața, iar umezeala este suficientă, coloritul frunzelor rămâne deosebit de atractiv pe cea mai mare parte a verii.

Înmulțirea se face prin semințe, prin butași de rădăcină, sau prin divizare.          

  • înmulțirea prin semințe, este mai înceată și mai greoaie, planta obținută din semințe crește încet, se seamănă, în răsadnițe cu pământ nisipos, se amplasează în încăperi cu temperatura de 15 grade C, germinarea durează până la 6 luni, apoi semințele se vor expune într-o încăpere cu temperatura de 18-22 grade C, pentru 2-4 săptămâni, apoi 6 săptămâni la o temperatura de 2 grade C, răsadurile vor trece iarna în răsadnițe, primăvara se vor repica, apoi în anul următor se vor planta la loc definitiv, în gradină, în ghivece sau vase de flori, în pământ de gradină mai ușor, umed, fertil și bine drenat, poziția să fie în semiumbră, însămânțarea direct în grădină, se face la sfârșitul verii sau începutul toamnei, se lasă spațiu suficient între semințe, pentru ca viitoarea plantă să se poată dezvolta normal, toamna, când frunzele se ofilesc și se usucă, se vor tăia.
  • înmulțirea prin divizare, se face primăvara, după ce apar lăstarii, se plantează în gradină, distanța între plante în jur de 50-60 cm sau în vase de flori, divizarea se poate face la 2-3 ani, sau când tufa devine deasă.
  • înmulțirea prin butași bazali, se face din secțiuni de rădăcini, care se iau primăvara din rădăcina plantei mature, butașii de 7-10 cm lungime, se pun în nisip într-o încăpere rece, la temperatura de 15 grade C.

În perioada de vegetație, dicentra trebuie udată regulat, dar nu abundent, pământul trebuie menținut puțin umed, iarna udările se răresc.

               dicentra valentine sursă foto

În verile cu temperaturi mai reduse, și umiditate mare, frunzele, nu se ofilesc până toamna târziu, Dicentra Valentine, aduce primăvara devreme prin înfloririle spectaculoase în tufe de gradină, cu tulpini arcuite sub greutatea lanțului de inimioare, o casă cu un colț de interior luminat de roșul-purpuriu al unei plante cu flori de sezon, dar și ca un plus de încântare într-un buchet de flori proaspete.

Dicentra Spectabilis Valentine, sunt ideale pentru a sărbători Ziua Îndrăgostiților.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0