Scumpie - un arbust decorativ, cu beneficii pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Scumpia - COTINUS COGGYGRIA -, denumiri populare - liliac, rui, arborele de fum, oțetar, este un arbust de foioase, originar din America de Nord și din Asia, răspândit și în Europa, la noi crește în flora spontană, la marginea pădurilor și în rariștile de pădure sub formă de tufă, sau se cultivă în scop decorativ, face parte din familia Anacardiacea.

Este o specie arborescentă decorativă, impresionata în special toamna, prin coloritul frunzișului care variază de la galben la stacojiu, prin inflorescențele deosebit de atractive prin puful de nuanțe de la roz la roz rubiniu, este cultivat ca plantă decorativă în parcuri, în zone de agrement și în grădini, solitar sau în grupuri, se poate crește și în ghiveci.

scumpia 

Scumpia este un arbust de talie mijlocie creste înalt de până la 5 metri, are o scoarță fină solzoasă, frunzele sunt ovale și lungi rotunjite la vârfuri, vara sunt verzi, toamna stacojii, alternative cu marginea dreaptă, florile de culoare gălbuie sunt grupate în panicule mari și rare cu numeroși pedunculi rubinii, după înflorire, planta se acoperă cu un fel de firișoare subțiri și pufoase, care se încurca și se încâlcesc între ele, ceea ce dă un aspect de fum roz în jurul plantei, înflorirea are loc în intervalul mai-iunie.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta are un conținut bogat de - taninuri elagice, substanțe amare, substanțe flavone, ulei volatil, în scopuri terapeutice se folosește scoarța, care se recoltează atunci începe înfrunzirea, și frunzele care se recoltează în luna mai-iunie, în timpul înfloririi plantei.

Datorită compoziției, scumpia are efecte - febrifuge,- antiseptice,- antiinflamatore,- hemostatice,- cicatrizante,- antivomitive,- antidiareice,- stimulează apetitul.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din această plantă - ceaiul de frunze, pudră de scoarță, sunt eficiente în tratarea

  • afecțiunilor gastrice,- afecțiuni intestinale,- diaree,- enterocolită,- afecțiuni hepatice,- alergie, anorexie, eficientă în tratarea incontinentei urinare, infuzia este eficientă pentru combaterea stării de vomă, candidoză vaginală.

Extern se folosește sub formă de cataplasme care se aplică local este eficientă în vindecarea - eczemelor,- rănilor,- urticariei,- prurit,- alergii,- eficientă în tratarea hemoroizilor, sub formă de gargară tratează - leziuni ale cavității bucale,- gingivite,- stomatite,- laringite,- faringite, este benefică în - tuse,- febră, în diferite afecțiuni ale aparatului respirator.

                frunze de scumpie sursă foto

Ceaiul din scumpie - 2 lingurițe de frunze uscate și mărunțite, la 250 ml de apă, se fierbe 10 minute, se bea pe stomacul gol, dimineață și seara, cu înghițituri mici. Ceaiul are și un efect benefic asupra stării interioare, declanșează o stabilitate interioară, o atitudine calmă de cumpătare, o atitudine de concentrare, de obiectivitate, o atitudine de a analiză înainte de a acționa.

Planta este folosită încă din Evul Mediu, frunzele erau folosite la vopsirea țesăturilor din mătase și din lână în culoarea galbenă, scoarța era folosită pentru tăbăcitul pieilor.

Varietăți de Cotinus: 

  • Cotinus Coggygria Purpureus - cu flori purpurii.

               purpureus sursă foto

  • Cotinus Coggygria Royal Purple - cu frunzele roșii.

              cotinus coggygria royal purple sursă foto

Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentele și recomandările medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
aivas cadri
Mi s-a spus ca baile cu scoarta de scumpie reduc varicele si poate si alte posibile probleme ale zonei inferioare a membrelor inferioare! DA !? Eu o stiu buna pt. ceai de la intrarea pe gura pana la evacuarea pe rect(sfincter). Mentionez sfincter caci unii membri ai Colegiului Medicilor, au constatat ca sfincterul nu mai face parte din circuitul digestiv si este ceva care este separat de gura pe unde incepe calea hraniri. Sigur nu bagam nimic pe gura , nu ajunge nimic la asa zisul sfincter.
Beuran Ioana
Doresc si eu sa cumpar un arbust. TEL. 0765285012. Multumesc.
Stefan Stoica
de unde pot obtine o planta sa o cultiv in ghiveci _-