Laurul - o planta cu efecte toxice

DESCRIERE

LaurDATURA STRAMONIUM - denumirea populara ciumafaie, buruiana bolundă, ciuma fetei, buruiană de capul cânelui, laur, laur porcesc, ciumăfaia cucului, face parte din familia Solanales, este o plantă erbacee anuală de primăvara târzie, înaltă până la un metru.

Tulpina este erectă, dreaptă, verde, simplă sau ramificată în partea superioara formând o coroană similară cu a unui copăcel, crește spontan pe locuri necultivate, pe lângă case, ferme etc.

Laur sursă foto

Frunzele sunt mari, au pețiolul lung, sunt verzi au formă ovale, zimțate inegal, ascuțite la vârf.

Florile au corolă formată din 5 petale unite între ele in formă de pâlnie, sunt mari și de culoare albă.

Fructul este o capsulă spinoasă care conține semințele de culoare neagră, la maturitate se despică în patru până la baza capsulei.

                laur fruct sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Este o plantă OTRĂVITOARE, are un miros neplăcut, importanța farmaceutică prezintă frunzele și semințele care conțin alcaloizi - atropina, hyosciamina, scopolamina -, au proprietăți antispasmodice narcotice și calmante fiind folosite la prepararea unor  medicamente în combaterea afecțiunilor respiratorii.

Preparatele de laur se administrează numai cu avizul și sub supravegherea medicului.

Frunzele se recoltează în perioada de înflorire a plantei, cele culese dimineața, conțin o cantitate mai mare de principii active decât frunzele recoltate după - amiază.

CULTIVARE

Genul Datura cuprinde mai multe specii de plante, dar numai câteva sunt cultivate prezentând interes ornamental:

  • Datura arboreae un arbust ornamental cu frunzele păroase pe ambele părți, catifelate la pipăit, cu florile mari, parfumate care atârnă ca și niște clopoței.

datura arboreae 

  • Datura meteloides decorativă prin florile colorate în mov în exterior și alb-albastru în interior.

datura meteloides sursă foto

  • Datura sanguinea este ornamentală prin minunatele florii roșii, planta înflorește atât vara cât și iarna.

dacota sanguinea sursă foto

Planta are nevoie de lumina multa, având frunzele mari, pierde foarte multă apă, în special în zilele călduroase, dacă nu are destulă apă, frunzele se ofilesc dar își revin după  udare, este bine ca, sub ghiveci să fie așezată o farfurie care să fie în permanență plină cu apă, iarna, se udă rar și cu puțina apă.

Datura decorează spatiile mari, cu multă lumină și chiar însorite, încăperi mari, camere spațioase, holuri, arată la fel de bine și în balcoane, terase, parcuri, grădini.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Dumitru
tare