Maranta, o planta decorativa spectaculoasa

GENERALITATI

Genul Maranta, cuprinde cateva zeci de plante cu crestere lenta, maranta este o planta de apartament originala din Brazilia si din zonele tropicale ale Africii, cele mai cultivate sunt  Maranta Arundinacea, Maranta Bicolor si Maranta Leuconeura.

Maranda este cunoscuta si in tara noastra ca una dintre cele mai aspectuoase plante cu cele mai decorative frunze din regnul vegetal, este o planta cultivata pentru frumusetea frunzelor late, ovale cu un colorit deosebit.

PROPRIETATI ORNAMENTALE

Denumirea populara,- "Planta care se roaga", "Floarea care se roaga" sau "Planta paun", vine de la comportamentul ciudat al plantei care isi lipeste frunzele noaptea pentru a-si pastra umiditatea, si de la jocul frunzelor care seara cand scade intensitatea luminii, se infasoara in jurul tulpinii doua cate doua, se ridica in sus si se inchid asemeni mainilor la ruga, o alta particularitate,- frunzele incep sa tremure cand te apropii de planta sau cand le atingi-, parca te roaga sa nu ii faci vreun rau.

Maranta are aspect de tufa care poate atinge pina la 50 cm inaltime, frunzele sunt frumos colorate in nuante de verde, verde galbui cu nervuri rosiatice, acest amestec de culori face din maranta o planta extrem de decorativa, florile sunt mici albe cu visiniu, pe masura ce planta se maturizeaza efectul ornamental al plantei devine tot mai puternic.

SPECII DE MARANTA

  • Maranta Leuconeura,- este cea mai populara dintre specii, frunzele sunt rotunjite de culoare verde deschis presarate cu pete inchise la culoare pe ambele parti ale frunzei, la frunzele tinere petele pot avea culoarea verde inchis sau maroniu, odata cu maturizarea frunzei culoarea petelor se disperseaza.

maranta Leuconeurasursa foto

  • Maranta Tricolor,- este o specie de maranta care se cultiva si la noi in tara, pe langa alte specii care sunt destul de greu de gasit. Aceasta planta produce o singura frunza pe parcursul unui an, este colorata in verde, rosu si alb, frunza are o forma mai ascutita.

Maranta Tricolorsursa foto

  • Maranta Discolor,- planta creste pina la 40 cm inaltime, frunzele sunt lucioase, culoare verde inchis cu pete violete pe partea lor anterioara.

marantasursa foto

INGRIJIRE

Maranta, se poate cultiva in ghiveci in casa sau in sera, prefera locurile umbrite si semiumbrite, nu are nevoie de locuri foarte luminoase, - dar ii trebuie lumina -, nu agreeaza expunerea directa la soare.

  • Vara cand sunt temperaturi ridicate trebuie udata cu regularitate in asa fel incat pamantul sa fie in permanenta umed, in farfuria de sub ghiveci se aseaza pietris in care se adauga apa pentru a mentine umiditatea plantei, frunzele se pulverizeaza zilnic cu apa calduta pentru a mentine umiditatea din aer.
  • Iarna udarile se raresc,- o data pe saptamana-, frunzele nu se mai pulverizeaza cu apa iar farfuria cu pietris si apa se indeparteaza, Maranta este o planta foarte sensibila la frig - temperatura optima intre 18-25 de grade, iarna temperatura sa nu coboare sub 10 grade-.

Maranta se dezvolta foarte bine in pamantul care se gaseste in magazinele de specialitate sau se poate face un amestec de pamant de frunze, nisip si pamant de gradina, ghiveciul trebuie sa fie adanc, pentru ca planta are radacini care se dezvolta foarte mult, transplantarea intr-un ghiveci mai incapator se face primavara.

INMULTIRE, DAUNATORI

Inmultirea se face primavara prin impartirea tufei cand se schimba ghiveciul sau vara prin butasire.

Maranta este o planta rezistenta la boli si la paraziti, dar este foarte sensibila la aerul uscat si lipsa umiditatii, apar pete pe marginea frunzelor, pete pe frunze apar si din cauza clorului si a fluorului din apa cu care se uda planta, este recomandata apa de ploaie sau apa de udat sa stea intr-un recipient deschis 24-48 de ore.

Aparitia petelor maronii pe marginea frunzelor este semnul ca in incapere nu este suficienta umuiditate si ca aerul este prea uscat, daca planta are frunzele putin uscate si usor rulate planta nu are sanse sa se dezvolte si moare.

marantasursa foto

Prezentul site este in scop informativ si educativ.

  

http://www.ziarulevenimentul.ro/stiri/timp-liber/maranta-planta-care-se-roaga--31640.html 

 

sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0