Mesteacanul - curata organismul

DESCRIERE, GENERALITATI

Mesteacanul este un copac înrudit cu fagul și stejarul, coaja de culoare albă, este bogată în rășini și are un pigment care dă numele diverselor soiuri de mesteacăn: roșu, alb, negru și galben argintiu.

Mugurii apar primăvara devreme și cresc până la începutul verii. Lemnul tuturor speciilor de mesteacăn este fin, cu textura mătăsoasă.

Frunzele diferă de la un soi la altul, acestea sunt așezate alternativ, sunt dințate, și se culeg primăvara în scopuri terapeutice. 

frunze de mesteacăn sursă foto

Florile sunt flori femele și flori mascule, se deschid în același timp sau cu puțin timp înainte de apariția frunzelor. Mesteacănul este considerat unul din cei mai mari alergeni, datorită polenului sau, persoanele care suferă de alergie la fân pot să răspundă și la granulele de polen ale mesteacănului.

                flori de mesteacăn sursă foto

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE

Mugurii, frunzele, coaja și seva sunt folosite în scopuri terapeutice dar sunt folosite și ca materiale de construcție.

În frunzele de mesteacăn se găsesc: saponine, taninuri, flavonoizi, fenoli, rezine, mucilagii, zaharoza, ulei eteric, în seva tulpinii există multă vitamina C și săruri minerale.

UTILIZARE, CALITATI MEDICINALE

  • Ceaiul de frunze de mesteacăn are efect diuretic și este folosit și în industria cosmeticelor, la pigmenți și șampoane. O cură cu ceai de mesteacăn este benefică în foarte multe afecțiuni, datorită proprietăților sale de a curăță organismul la nivel profund: - elimina toxinele, acidul uric, colesterolul, dizolvă și elimină pietrele la rinichi, elimina retenția de apă din țesuturi, curăță tenul și pielea.
  • Ceaiul de mesteacăn are puternice efecte diuretice, depurative, detoxifiante, cicatrizante, antibiotice, antireumatice, antiinflamatoare, astringente, antiulceroase, coleretice, antifebrilice -3 lingurite de frunze, mărunțite la o cană de apă clocotită, se infuzează 2-3 minute, se beau 2 cești pe zi. Mugurii au rol diuretic si antibiotic, scoarța are proprietăți diuretice digestive si antifebrile.    

               ceai de mesteacăn sursă foto

Din frunzele proaspete se prepară, un adaos pentru baie, folosit în tratamentul bolilor de piele dar și pentru spălatul părului, combate mătreața și favorizează creșterea unui păr sănătos și viguros, multe șampoane de păr conțin extract de mesteacăn  - frunze și coajă - 2 mâini mari de frunze mărunțite se pun la macerat câteva ore în 5 litri de apă rece și încălzește, se strecoară și se adaugă  în cada de baie.

               

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0