Iasca Galbena - o delicatesa cu gust de pui

Iasca galbenă - LAETIPORUS SULPHUREUS - este o ciupercă parazită, este cunoscuta sub denumirea populara de raft de sulf, pui de pădure, ciuperci pui, găină de pădure.

iasca galbenă 

DESCRIERE

Crește și se dezvoltă pe părțile decojite ale copacilor, preferă stejarul, apare din luna aprilie până în noiembrie, o găsim pe pomi fructiferi, pe sălcii, salcâmi, pe marginea drumurilor, la marginea pădurilor.

                iasca galbenă sursă foto

Este o CIUPERCĂ COMESTIBILĂ, foarte gustoasă, apreciată ca o delicatesă, ea apare în același loc și pe același copac, ani la rând, crește pe mai multe etaje, și poate ajunge la greutăți destul de mari, apare mai ales după ploi abundente.

Ciuperca produce putregaiul brun sau putregaiul roșu pe copacii pe care crește, și pe care îi distruge în câțiva ani.

Ciuperca, este de fapt un corp fructifer la început are culoarea galben-portocaliu, este lucioasă, ondulată, ridată și suculentă, se prezintă sub forma de evantai, este compusă din mai multe pălării individuale, aranjate una în spatele celeilalte, ca niște rafturi. Culoarea ciupercii este mai vie, când este îmbibată cu apă.

Ciuperca nu prezintă picior, este foarte ușor de recunoscut, mare, intinsă, galbenă, portocalie, foarte intens colorată.

Carnea, acestui corp fructifer este gălbuie, delicioasă,fragedă și fermă la ciuperca tânără, care se poate tăia ușor cu cuțitul de pe copac, este moale, suculentă, mirosul este plăcut, discret, acrișor, piperat, spre partea care se prinde de copac, ciuperca este fibroasă.

Exemplarele tinere au cantitatea de celuloză foarte redusă, astfel, ele sunt comestibile, au un miros plăcut a ciuperca proaspătă, gustul este influențat de cantitatea de tanini absorbită din copacul-gazda.       

                iască galbenă sursă foto

Exemplarele bătrâne se decolorează au carnea tot mai tare devin casante, au un miros iute, amar și nu se mai pot consuma.

                iasca galbenă sursă foto

Gustul acestei ciuperci este la fel cu gustul cărnii de pui, la noi este mai puțin apreciata și nu se prea culege, dar în America și în Occident este foarte apreciată și este considerata o adevărată delicatesă.

UTILIZARE

Ciuperca este excelentă preparata în tocănițe sau alte preparate, carnea rămâne ferma după prepararea termica timp îndelungat, nu este indicat consumul ciupercii în stare crudă.

RECOMANDARE

Iasca galbena trebuie consumată cu precauție de către persoanele care suferă de alergii.

Se începe cu consumul unei cantități mici de ciuperca preparată, dacă nu apare nici un fel de disconfort sau neplăcere se pot consuma cu încredere.

Eventualele neplăceri apar din cauza substanțelor absorbite din scoarța copacului gazda, de aceea se pot declanșa eventuale alergii, cu cât ciuperca este mai tânără, riscul de a absorbi substanțe alergenice este mai mic.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
6
stelian szana
Nu prea spuneți mare lucru. Toate „ciupercile” sunt de fapt corpul fructifer. Iasca galbena este buna doar in faza tanara, și doar pane. Sunt multe ciuperci medicinale, nu doar cele care sunt folosite in Asia. Toate ganodermele au proprietați medicinale. Nu doar lucidum, care la noi se gasește mai rar in natura. Aplanatum in schimb, se gasește mai ușor.
Catalin
Vând ciupercă iasca galbena
Elena
O culeg in Michigan, este superba. Am pus-o si in zacusca.
Claudiu
foarte buna, are textura de piept de pui.. la mine creste pe un cires, an de an, spre sfarsitul lunii mai.
Sava
Unde găsesc sa cumpăr aceste ciuperci
Petrică
O recomand cu încredere fiindcă o consum de când eram mic, de veo 40 de ani.