Dracila - un arbust vindecator

DESCRIERE, GENERALITATI

Drăcila - BERBERIS VULGARIS - este un arbust originar din Europa, face parte din familia Berberidaceae, la noi crește spontan la marginea pădurilor, prin tufișuri, în zone cu mult soare, se cultivă ca și gard viu pentru aspectul deosebit, poate atinge înălțimi de doi metri, denumirea populară lemn galben, acril, agris, cătina de râuri, drăcina, glojdan, măcris boieresc, măcris de râuri, măcrișul caprei etc.

Este un arbust spinos, ramurile sunt de culoare roșie când sunt tinere, galbene la maturitate când coaja se întărește și devine cenușie și sunt acoperite cu ghimpi grupați câte trei, divergenți.

drăcila 

Frunzele sunt simple cu formă ovoidală, grupate în formă de rozetă, de culoare verde.

Florile sunt de culoare galbenă urât mirositoare, grupate în formă de ciorchine care atârna în jos, fructele sunt niște bace ovoide, de culoare roșie aprinsă cu gust plăcut acrișor, picant, înțepător. 

               drăcila flori sursă foto

FACTORI CURATIVI

În scop medicinal sunt folosite scoarța de pe tulpini si rădăcini, acestea se recoltează în lunile septembrie - octombrie, frunzele și fructele se utilizează mai puțin.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Planta conține alcaloizi, vitamina C , taninuri, rășini si are proprietăți colagene, stomahice, coleretice, vaso-dilatatoare, fipotensive, citostatice, febrifuge.

PREPRATE, RECMANDARI

Preparatele din plantă: infuzie, decoct din scoarța de tulpină și rădăcină, infuzie din fructele uscate, tincture se administrează numai sub strictă supreveghere a medicului, și sunt benefice în afecțiuni ale rinichilor, afecțiuni hepato- biliare, gută, tuberculoză, constipație, colicistită, este adjuvant pentru cei care fac chimioterapie, anorexie, de asemenea extern în ulcerații ale pielii, varice, herpes, gingivite, sub formă de băi locale, gargară, spălături.

               drăcila scoarță sursă foto

CONTRAINDICATII

Este contraindicată administrarea preparatelor din drăcila femeilor însărcinate sau care alăptează, copiilor, este necesar să fie respectate dozele indicate de medic, în caz contrar pot apărea reacții adverse, amețeli, scaderea tensiunii arteriale, greață, convulsii

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
bazga violeta
cum pot sa comand pentru a planta in curte