Luminita noptii - o planta medicinala cu numeroase beneficii pentru sanatate

Luminita noptii - Oenothera biennis -, face parte din familia Oenotheraceae -, este o planta de cultura destul de raspindita in Europa, denumiri populare - luminita de seara, steaua de seara, primula de seara, luminarica sau  iarba asinului - datorita frunzelor care seamana cu urechile de magar -, denumirea enotera - Oenothera -, provine din grecescul oinos - care inseamna vin, si ther, adica - animal salbatic.

Luminita noptii, este o planta medicinala originara din zonele nordice din America, in Europa a fost introdusa de peste doua secole, s-a raspindit foarte repede, datorita capacitatilor ei vindecatoare fiind denumita regele leacurilor.

Astazi planta este raspindita si cultivata in multe tari europene pentru semintele ei din care se obtine un ulei - EPO - evening primrose oil -, care are o compozitie deosebit de valoroasa, fiind utilizat intern si extern, si este un ingredient principal in numeroase produse cosmetice de infrumusetare si nu numai.

                luminita noptii sursa foto

DESCRIERE

Luminita noptii, este o planta bianuala care infloreste seara, la venirea intunericului, dimineata florile se ofilesc iar seara infloresc alti boboci noi care se ivesc odata cu asfintitul de unde si denumirea luminita noptii.

Florile sunt mari, galbene cu patru petale, noaptea raspindesc un parfum fin si delicat, tulpina atinge inaltimea de pina la 1 m, frunzele verzi sunt asezate opus, lungi si lanceolate, prefera locurile cu sol nisipos si uscat.

Fructele au forma unor capsule sunt lungi si drepte, fiecare contine cam 600 de seminte din care se obtine uleiul esential de luminita si sunt folosite si in numeroase tratamente naturiste.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

  • in scopuri medicinale se utilizeaza, in special semintele datorita continutului bogat in acizi grasi,
  • partea aeriana a plantei - florile si frunzele tinere -, care contin flavonoide si taninuri-, se recolteaza in mai-iunie, preparatele din flori si frunze au efecte emoliente, astringente, antispastice, sedative.
  • radacina contine - amidon, substante minerale si proteice, se recolteaza toamna in septembrie - noiembrie -, are gustul asemanator cu pastirnacul si se foloseste in salate, se gateste ca si o leguma in diferite preparate culinare.
  • semintele contin in principal ulei esential bogat in acizi grasi - acidul linoleic si acidul gamma - linoleic,- doi dintre cei mai importanti acizi grasi folositi in industria farmaceutica-, Omega 6, acidul oleic, acid palmitic -, calciu, proteine, fibre

             seminte de luminita noptii sursa foto

Uleiul esential care se obtine din semintele de luminita, este unul dintre cele mai apreciate tratamente pentru afectiunile pielii.  Uleiul esential de luminita este printre putinele uleiuri care au in continut acid gamma-linoleic, un acid gras esential, care ajuta la regenerarea celulara, are efecte restructurante, calmante, revitalizante, antirid, este bogat in vitamina E -un antioxidant reputat -, care protejeaza pielea de imbatranirea prematura, intareste unghiile si parul si le mentine frumusetea.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Datorita continutului bogat de acizi grasi esentiali, proteine, minerale, fibre naturale, uleiul de luminita folosit intern are efecte 

  • puternic antioxidante,
  • efecte de neutralizare a radicalilor liberi,
  • efecte de crestere si fortificare a imunitatii organismului,
  • imbunatateste activitatea cerebrala si activitatea sistemului nervos,
  • creste vitalitatea si rezistenta organismului la stress,
  • este eficient in tratarea depresiei,
  • ajuta la scaderea in greutate, arde grasimile si reduce depozitele adipoase din tesuturi,
  • amelioreaza procese inflamatorii - guta, artrita, poliartrita reumatoida, ateroscleroza,
  • diminueaza dezechilibrele hormonale, amelioreaza sindromul premenstrual, calmeaza ciclurile menstruale dureroase, reduce bufeurile la menopauza, dismenoree, frigiditate,
  • regleaza functia glandei tiroide fiind benefic in hipotiroidie si hipertiroidie,
  • este benefic pentru persoanele care sufera de diabet,
  • reduce nivelul colesterolului si previne depunerile de colesterol,
  • combate astmul, virozele, gripa, racelile, febra.

BENEFICII IN COSMETICA

  • incetineste procesul de imbatrinire prematura a tenului,
  • este benefic pentru tenul ridat, palid, pentru pielea uscata, deshidratata si lipsita de stralucire,
  • ajuta la regenerarea celulelor,
  • previne aparitia ridurilor, da pielii suplete si elasticitate, prin controlarea secretiei de sebum care protejeaza tesutul,
  • trateaza acneea, eczeme, alergii,
  • previne caderea parului si degradarea unghiilor.

              ulei de luminita noptii sursa foto

RECOMANDARI

Preparatele si in special uleiul din semintele de luminita noptii sub forma de capsule se pot achizitiona din magazinele naturiste.

Uleiul se gaseste sub denumirea de Enotera, Ulei de Primula, Evening Primrose si se administreaza intern si extern.

Nu este recomandat femeilor insarcinate si nici mamelor care alapteaza.

Este indicat ca inainte de a incepe tratamentul cu ulei de luminita sa fie consultat medicul specialist.

 

 

       

 

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0