Opuntia - un cactus cu flori galbene

DESCRIERE, GENERALITATI

Opuntia - OPUNTIA COMPRESSA - denumiri sinonime: Cactus compressus; Cactus humifusus; Opuntia humifusa;  Opuntia rafinesquei;  Opuntia vulgaris; denumiri populare limba-soacrei; opuntia; - este o planta DECORATIVĂ, cu aspect de cactus, verde aproape tot timpul, face parte din familia Cactaceae. Limba soacrei este o plantă erbacee, perenă, cu ramificații plate, este un cactus spinos, crește drept sau se dezvoltă pe orizontală, în habitatul natural, crește și se dezvoltă în colonii.

opuntia sursă foto

Rădăcina este fibroasă și crește adânc în pământ.

Tulpina este formată din palete plate de 5-15 cm lungime și 1 cm grosime, pot avea forme ovale, eliptice sau alungite, sunt verzi, cu nuanțe purpurii pe perioada iernii. Paletele tinere ale plantei, sunt drepte la început, dar spre toamna pe măsură ce se maturizează devin scorojite și se îndoaie pe măsură ce cactusul se pregătește de iernat. Spinii sunt rari, împrăștiați pe palete, câte unul sau grupați, au formă de ace, culoare maronie sau gri cenușiu.

Florile sunt hermaflodite, autosterile, se deschid dimineața numai la lumină, petalele sunt de un galben strălucitor, prezintă un grup de stamine galbene, stufoase, înflorirea are loc vara în lunile iunie - iulie.

                opunita sursă foto

Fructul este cărnos, roșu purpuriu, și găzduiește semințe în forma de disc.

CULTIVARE

Înmulțirea se face prin butași sau semințe.

Paletele mature ale plantei, se secționează de la articulație, și se plantează partea cu articulația în pământ într-un vas de flori; semințele se pun în pământ în seră, când plantele sunt destul de mari se transfera în ghivece individuale fiecare și după doi ani se pot scoate afară, primăvara după ce s-a încălzit și nu mai este pericol de îngheț.

Este o specie de cactus, foarte ușor de îngrijit, nu necesită îngrijiri speciale, rezistă la lipsa apei, rezistă și la umezeală mare, ca planta decorativă se dezvoltă frumos în soluri uscate, nisipoase sau cu pietriș, ușor drenabile sau în amestecuri lutoase, bine drenate.

               opunita sursă foto

În timpul iernii, trebuie udata mai puțin, dar se udă normal în perioada de creștere, în gradină se poziționează la soare, într-un loc ferit de vânt și de ploaie, în locuri umbrite florile vor fi mai puține, este rezistenta la frig  dar nu rezistă la îngheț, este foarte decorativă, în grădinile cu pietriș dar și ca plantă de interior.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0