Rogozul - o planta decorativa si tonica

DESCRIERE, GENERALITATI

Rogozul - CAREX ARENARIA - popular sovar face parte din familia Cyperaceae, crește în zone nisipoase. Rogozul este o plantă înaltă de 20-25 cm cu un aspect plăcut și deosebit, fiind folosită pentru decorarea buchetelor de flori sau ca plantă ornamentală. Rădăcina este foarte lungă, prezintă numeroase ramificații subțiri și lungi, care fixează planta în solul nisipos.

 rogozul sursă foto

Tulpina are formă triunghiulară este dură, frunzele cresc, vertical, sunt lungi și înguste, de nuanță verde - închis, cu teci bazale maronii.

Inflorescențele au formă conică, lungi de 5-8 cm, colorate în nuanțe deschise de maroniu, înflorește din iunie și până în septembrie.

                rogozul 

FACTOR CURATIV, PROPRIETATI PRINCIPII ACTIVE

În scop medicinal se folosesc inflorescențele, care au proprietăți diuretice, laxative, tonice, sudorifice, coleretice. Inflorescența de rogoz, conține tanin, ulei esențial, rășină, siliciu, saponine, substante amare.

PREPARATE, RECOMANDARI

Preparatele din inflorescența sub formă de macerat, decoct, tinctură, sunt utilizate pentru purificarea sângelui, în tratarea afecțiunilor reumatice, în combaterea constipației, este benefică în osteoporoza și astenie, înlătură stresul, sunt recomandate în curele de slăbire, tinctură de rogoz are efecte benefice asupra organelor interne -  ficat, stomac, bilă,  rinichi -, este benefică pentru sistemul nervos, pentru sistemul osos și articular.

Utilizarea preparatelor din rogoz, se va face numai cu avizul și sub îndrumarea medicului.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0