Rucola - bogata in vitamina c

GENERALITATI

Rucola - Eruca Sativa - este o planta comestibila, revigoranta, cu un gust iute-amărui și o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Face parte din familia Brassicaceae - Cruciferae - rudă cu varză, muștarul, ridichea, creste în bazinul Mediteranei. Denumirea de rucola a intrat în limba româna din italiană, deși în limba română aceasta planta se numește voinicica.

Se folosesc frunzele, în stare proaspătă sau congelată, - bogate în vitamina C, potasiu și uleiuri de muștar -, ca aspect sunt asemănătoare cu frunzele de păpădie, florile și semințele se folosesc la prepararea muștarurilor aromate.

PRINCIPIIACTIVE, PROPRIETATI, BENEFICII

La noi se comercializează doar frunzele proaspete de rucola, din care se prepară în general salate, care provin din culturi, se cultivă în deosebi în Italia, iar în natură, rucola sălbatica, creste preferând soluri uscate și afânate.

           rucola rucola

          sursă foto                                                    

Frunzele de rucola conțin: proteine, fibre, potasiu, fier, magneziu, vitamina C, A, K, grupul de vitamine B, acid folic, calciu, mangan, zinc, sodiu și sunt sărace în calorii.

Datorită nutrienților pe care ii conține, rucola este antioxidantă; antiscorbutică; antibacteriană; diuretică; fortifică  sistemul osos; este benefică pentru aparatul cardiovascular; întărește sistemul imunitar; stimulează colagenul care este benefic pentru piele și oase; previne cancerul; previne osteoporoza; ajută la eliminarea toxinelor din organism; protejează ficatul; previne formarea cheagurilor de sânge.

Consumată în cantități mici, rucola mărește pofta de mâncare și creste viteza de digestie, dar consumată în cantități mari reduce pofta de mâncare, apare senzația de sațietate și arde grăsimile.

          salată cu rucola  sursă foto

Rucola este o plantă care nu are tradiție în culturile din țara noastră, dar pentru o alimentație sănătoasa, se poate încerca cultivarea ei.

CULTIVARE

Se cultivă, primăvara în luna martie, aprilie, sau toamna târziu. Este o plantă nepretențioasă față de condițiile de mediu, creste repede și se dezvoltă bine pe mai multe tipuri de sol.

Rucola este adesea confundata cu păpădia, plantele nu sunt identice, doar se aseamănă la nivelul frunzelor.

           rucola cu flori sursă foto

Cultura de rucola se dezvoltă într-un loc însorit sau parțial umbrit, se seamănă la o distanță de 15-20 cm intre rânduri, și 2-3 cm între plante. Necesită udare regulată o dată la o săptămână,dacă are prea multă apă, frunzele își pierd aroma, iar lipsa apei, va conferi un gust amar frunzelor.

Rucola are un ciclu de dezvoltare scurt, se poate recolta la o lună, o lună și jumătate de la însamânțare.

Recoltarea se face prin tăierea întregi plante, sau, pentru o recoltare repetată se taie doar frunzele exterioare de la baza plantei, nastfel tulpina va dezvolta frunze tinere, deci este foarte productivă.

Însămânțată la un interval de 10-12 zile, putem avea frunze proaspete tot timpul. Dacă este lăsată să înflorească, și să facă semințe, rucola se autoânsământează. Semințele se pot planta în grădină, sau în ghiveci pe balcon.

           rucola în ghiveci sursă foto

 

sursă foto cover

             

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0