Santal, un lemn pretios, cu parfum mirific pentru trup si suflet

GENERALITATI, DESCRIERE

Santal - Santalum album -, este un arbore de talie mica vesnic verde, foarte popular in India, originar din Asia. Santalul este un arbore parazitar care creste pana la 5-6 metri, sau pana la 10-15 metri inaltime, daca radacinile proprii sunt implantate in alt copac. Este un copac care ajunge la maturitate dupa ce traieste intre 50 si 100 de ani, trunchiul maro-cenusiu este acoperit de numeroase ramuri subtiri.

santal sursa foto 

Frunzele sunt catifelate, lucioase, verzi stralucitoare pe partea superioara si mai deschise ca nuanta pe partea inferioara, sunt dispuse opus, subtiri, ovale pana la lanceolate, florile sunt mici cu nuanta rosu-violaceu, cresc asezate in inflorescente terminale pe ramuri.

Santalul matur se recolteaza prin smulgerea copacului cu radacini cu tot, pentru ca in radacini, se gaseste cea mai mare cantitate de ulei care se extrage prin distilare, cel mai bun calitativ este uleiul esential care se produce in India. 

FACTORI CURATIVI

In scopuri terapeutice se foloseste miezul trunchiului care contine uleiuri esentiale, terpene, santarol, taninuri, santalen, este folosit inca din antichitate pentru tratarea afectiunilor de la nivelul pielii, dar si pentru ingrijirea frumusetii pielii.

              lemn de santal sursa foto

PROPRIETATI TERAPEUTICE

Datorita componentei sale lemnul de santal are efecte - antioxidante,- antiseptice,- antifungice,- stimulent al sistemului imunitar,- antiinflamatoare,- diuretice,- astringente,- usor sedative -.

  • este stimulent al sistemul imunitar,
  • ajuta la relaxarea sistemului nervos,
  • ajuta la tratarea infectiilor tractului urinar,
  • ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi,
  • efecte de stimulare si dezinfectare a tractului genital- urinar,- in infectii ale vezicii urinare, infectii genitale, probleme menstruale, prostatita,
  • eficient in infectii pulmonare, benefic in bronsita.

Pulberea din scoarta de Santal este un ingredient principal in produse cosmetice,- creme, lotiuni, masti -, - imbunatateste textura pielii, detoxifica in profunzime, intarzie aparitia ridurilor.

  • confera luminozitate si fermitate, catifeleaza pielea, protejeaza impotriva radiatiilor solare,
  • previne aparitia cosurilor, combate acneea, calmeaza iritatiile, atenueaza petele provocate de cosuri si rani,
  • curata si restrange porii dilatati, este adecvata pentru toate tipurile de ten.

Santalul este folosit pe scara larga in industria parfumurilor, cosmetica si aromoterapie, din toate componentele plantei se extrage uleiul esential de santal mai ales din miezul trunchiului si din radacina, este un ulei senzual, excelent pentru masaj si pentru ingrijirea pielii uscate si deshidratate.

Lemnul de santal este un aromatizant cu o aroma dulce, balsamica si reconfortanta in momente de suparare si indispozitie, este relaxant si sedativ, stimuleaza meditatia si concentrarea interioara, induce si intretine starea de bine.

            ulei de santal sursa foto

Lemnul de santal este unul dintre cele mai valoroase tipuri de lemn din lume, din cauza ca a fost folosit excesiv la fabricarea mobilei, decoratiuni de lemn, sculpturi si tot felul de obiecte rare, padurile de santal sau rarit foarte mult motiv pentru care exploatarea arborilor este atent urmarita in India, lemnul este folosit numai pentru extragerea uleiului esential.

Santalul este un arbore care face parte din grupa de specii protejate, din aceasta cauza pretul uleiului esential a crescut fiind unul dintre cele mai scumpe uleiuri.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Florin
hmm, acum stim de unde si-a luat numele celebra bautura ...