Vinetica Focului - o ciuperca necomestibila

Vinetica focului - RUSSULA EMETICA - popular se mai numește stupitul-dracului, stupitul-satanei, crește și se dezvoltă, în zonele cele mai umede, mlăștinoase ale pădurilor de foioase și mai rar în cele de conifere apare din vară până la începutul toamnei.

 vinețica focului 

Este o CIUPERCĂ NECOMESTIBILĂ.   

DESCRIERE

Pălăria, este la început convexa, apoi pe măsură ce ciuperca se maturizează este tot mai plată, la maturitate este întinsă și mult adâncită și marginea striată, culoarea este de la roșu aprins la roz deschis.

Cuticula, este ușor de îndepărtat, netedă, lucioasă și foarte lipicioasă atunci când vremea este umedă.

Piciorul este compact, solid, cilindric, cu bază  îngroșata sau subțiată, la suprafață piciorul prezintă un aspect zgrunțuros, este alb spre maturitate, se îngălbenește, mai ales porțiunea de la bază.

                vinețica focului 

Carnea este albă, flască, cu miros de fructe, gust acru și iute.

Lamele sunt albe, cu reflexe galben-verzui, se îngălbenesc la ciuperca matură, lamele sunt rare, despicate.

Este o ciupercă necomestibilă, considerată  chiar toxica, oricum, este evitată din cauza gustului extrem de iute, totuși în Rusia, Ungaria, Slovacia este consumată după ce este preparată termic, iar cuticula uscată și măcinată sub forma de pudra este folosită drept condiment.

 

sursă foto cover

 

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0