Zambila - o floare de primavara

DESCRIERE, GENERALITATI

Zambila - HYACINTHUS ORIENTALIS - clasică de gradină este originară din regiunile mediteraneene și africane, aparține familiei Liliaceae, este recunoscută ca fiind o floare de PRIMĂVARĂ foarte apreciată, parfumul năvalnic, furtunos, culorile vii, strălucitoare și inflorescența  cu o durată lungă, sunt particularitățile acestor plante care înfloresc primăvara devreme, și care nu numai ca înfrumusețează spațiul în care cresc dar răspândesc și un parfum inconfundabil. 

 zambila sursă foto

Zambilele prezintă o paleta variata de culori, începând cu alb, albastru, crem, galben, piersică, și până la roz, portocaliu, roșu, levănțică, mov, violet, semnificația unei zambile este tradusă în funcție de culoare - zambila albă înseamnă farmecul, galbenul înseamnă gelozie, roz înseamnă optimismul, violetul "cuvântarea" pentru iertare.

CULTIVARE

Înmulțirea zambilei se face prin bulbi, aceștia trebuie să fie mari, robuști să nu aibă miros neplăcut, să nu fie loviți și să nu aibă parți moi, se plantează în luna ianuarie în spații care au multă lumină și soare, la o adâncime de 10-15 cm și la 15 cm unul față de celalalt, pământul trebuie să fie uscat în momentul plantării, pentru a nu putrezi bulbii.

Bulbii plantați în ghivece sau vase pentru flori au nevoie de un pământ fertil și ușor umed, când solul este uscat se udă cu puțina apă, plantele care cresc în grădină își asigură umiditatea de la zăpada, excesul de apă duce la mucegăirea și putrezirea bulbilor.

Zambilele au nevoie de multă lumină, nu trebuie să fie neapărat în lumina directă a soarelui, ghiveciul în care crește zambila se poate amplasa lângă fereastră, înfloresc începând din luna martie, după ce  înflorirea s-a sfârșit, se taie de la bază tija florală, iar frunzele se lasă să se usuce de la sine.

Fiecare bulb produce o singură tulpină, care susține o aglomerație de flori în formă de clopoței parfumați.

               bulbi de zambilă sursă foto

Zambilele sunt asociate bunătății, amabilității, tandreței, sunt un simbol al bucuriei și al tinereți, ele pot fi oferite sau dăruite persoanelor apropiate, o dată cu venirea primăverii.

UTILIZARE

Zambila este utilizată în industria cosmetică la producția de parfumuri, datorită aromei deosebit de plăcute, uleiul de zambilă este folosit în aromoterapie, stimulează forța de munca și creativitatea, la nivel afectiv stimulează sistemul nervos, stimulează activitatea anumitor organe, împrospătează aerul dintr-o încăpere.

       

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0