Ceaiurile din plante, leacuri naturale - anghinarea, patlagina

Anumite specii de plante, impreuna cu o alimentatie rationala, miscare, si exercitii fizice facute in mod regulat, ajuta la eliminarea kilogramelor in plus, detoxifica si energizeaza organismul, combat anxietatea, insomnia, stresul, ajuta la tratarea a numeroase afectiuni, vitaminizeaza si mineralizeaza organismul.

Ceaiurile sunt cele mai comode si usoare preparate din aceste plante, cu care ne putem delecta pentru a beneficia de proprietatile nutritive si binefacatoare.

Ceaiul de Anghinare - Cynara scolymus -

GENERALITATI

Anghinarea, leguma atat de cunoscuta si utilizata in bucatarie, mare iubitoare de soare si caldura, este si o planta medicinala apreciata ca cea mai bogata in antioxidati dintre toate legumele.

                  anghinare sursa foto

FACTORI CURATIVI

Ceaiul de anghinare trateaza afectiuni ale bilei si ficatului - hepatita -, scade colesterolul actionind direct la nivelul ficatului, scade nuivelul glicemiei si stimuleaza activitatea pancreasului. In scopuri medicinale se folosesc frunzele, cunoscute pentru efectele benefice in tratarea multor afectiuni in special ale ficatului si bilei.

Ceaiul de anghinarie este bogat in vitamine A, C, K, vitamine din grupul B, substante amare, flavone, lipide, zaharuri, saruri minerale - potasiu, mangan, fier,fosfor -, taninuri, cinarina - un antioxidant puternic - caruia i se datoreaza numeroase din efectele curative ale plantei.

PROPRIETATI

  • ceaiul de anghinarie are efect - hepatoprotector,- coleretic,- colagog, - stimuleaza  secretia si eliminarea bilei,- hipoglicemiant,- stomahic - stimuleaza secretia sucurilor gastro -intestinale,- antiinflamator,- diuretic,- febrifug,- antialergic,- depurativ.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • intareste sistemul imunitar,
  • detoxifica organismul,
  • protejeaza impotriva radicalilor liberi, previne si trateaza bolile canceroase,
  • reduce si stabilizeaza nivelul zaharului din sange,
  • scade tensiunea arteriala,
  • reduce colesterolul,
  • scade tensiunea arteriala si protejeaza inima,
  • curata ficatul, regenereaza celulele hepatice,
  • stimuleaza bila,
  • este benefic in afectiunile digestive - diaree, greata, voma, balonare, enterite, colite, constipatie -,
  • este eficient in infectii renale,
  • previne si amelioreaza astenia, surmenajul fizic si pshihic,
  • este eficient in curele de slabire,
  • trateaza mahmureala.

                 ceai de anghinare sursa foto

RECOMANDARI

  • ceaiul de anghinare se poate achizitioana din magazinele naturiste, sau online AICI.
  • este indicat sa se consulte medicului inainte de a incepe o cura cu ceai de anghinare, mai ales in cazul persoanelor care sufera de diabet, acesta va stabili corect doza si durata tratamentului.
  • ceaiul de anghinare consumat in exces poate provoca diaree, greata, voma, colici hepato-biliari,
  • este contraindicat in timpul sarcinii si in timpul alaptarii.

 

Ceaiul de patlagina - Plantago lanceolata -

GENERALITATI

Patlagina este o planta erbacee, creste la noi in tara in flora spontana, este raspindita de la ses, campie pina in zona alpina, popular se mai numeste limba boului,  limba oii, mama ploii, patlanjel, iarba mare.

Patlagina este o planta apreciata ca fiind medicinala, folosita din timpuri stravechi, pentru tratarea racelilor si a tusei, benefica de la umflaturi si inflamatii articulare pina la rani si rani de natura infectioasa.

              patlagina sursa foto

FACTORI CURATIVI SI PROPRIETATI

In scopuri medicinale se folosesc frunzele care se recolteaza toata vara, pe vreme uscata in timpul infloririi si dupa inflorire,

Patlagina este o planta bogata in vitamine C, K, provitamina A, substante antibiotice, mucilagii, enzime, tanin, saponine, minerale - calciu, fier,potasiu, fosfor, zinc, magneziu, sodiu, mangan, cupru,aluminiu, bor, molibden, substante proteice, zaharuri, ulei volatil.

Patlagina are efecte - expectorante,- emoliente,- antiinflamatoare,- antibiotice,- antidiareice,- laxative,- diuretice, antimicrobiene,- hemostatice,- detoxifiante,- cicatrizante.

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • ceaiul de patlagina se prepara sub forma de infuzie - o lingurita de planta uscata si maruntita la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat 10-15 minute.
  • este puternic detoxifiant al organismului,
  • purifica sangele, ajuta la eliminarea ureei, a acidului uric,
  • fortifica aparatul digestiv,
  • trateaza afectiuni ale aparatului respirator,- raceli, febra, bronsite, tuse convulsiva, tuberculoza, astm bronsic, laringite, traheite, etc., datorita proprietatilor antibiotice si antiinflamatoare,
  • este foarte eficient impotriva tusei, datorita calitatilor puternic expectorante,
  • ajuta la tratarea diverselor afectiuni ale rinichilor,
  • este benefic in infectii ale vezicii urinare, urinari insotite de durere, cistita, colita, colon iritabil,
  • eficient in hipertensiunea arteriala,- scade tensiunea arteriala,
  • eficient in diaree,
  • trateaza ulcerele bucale, herpesuul, inflamatii gingivale,
  • frunzele de patlagina in stare proaspata, se aplica sub forma de cataplasme pe taieturi, rani, intepaturi de insecte, furuncule, ochii umflati, arsuri, iritatii vaginale.

               ceai de patalgina sursa foto

RECOMANDARI

  • supradozarea cu patlagina, este contraindicata celor care sufera de gastrita hiperacida si ulcer,
  • este indicat ca inainte de a se incepe tratamentul cu patlagina sa se consulte medicul specialist care va stabili corect dozajul si durata tratamentului in functie de afectiune,
  • patlagina nu este indicata femeilor insarcinate si mamelor care alapteaza.
  • ceaiul de patlagina se poate achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursa foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0