Acai Palmier - cu proprietati nutritionale si medicinale

DESCRIERE, GENERALITATI

Acai Palmier - EUTERPE OLERACEA - cunoscut sub numele de Acai Palma, Assai Palm, Acai Palm, Varza Palm, Pina Palm, face parte din familia Arecaceae, este originar din Brazilia, Paraguay, Argentina, este cultivat în regiunile subtropicale din America de Sud și Europa Centrală, este o specie de palmier din genul Euterpe, cultivat în special pentru fructele sale, dar și pentru miezul din interior. Palmierii Acai, sunt copaci drepți, cilindrici, coaja de nuanță gri-deschis, subțiri - între 7-25 cm în diametru -, cresc înalți peste 25 de metri.

 palmier acai sursă foto

Frunzele sunt mari, lungi de 2-3 metri, florile cu nuanțe de violet, fructele niște drupe, sferice, de culoare verde, la maturitate își schimbă culoarea de la mov, la nuanțe închise de negru-mov.

Fructificarea începe după trei-cinci ani de la plantare, în acest interval de timp, palmierul ajunge la înălțimi de opt-zece metri înălțime, în jurul tulpinii de la bază, vor începe să crească tulpini de pompare, acestea vor produce fructele de Acai.

               palmier acai sursă foto

Arborele Acai poate ajunge la înălțimi mari, este recoltat pentru interiorul sau inima de palmier, un miez delicios consumat în diferite salate, dar acest palmier deosebit este cunoscut pentru fructele sale comestibile foarte gustoase, care conțin antioxidanți, aminoacizi și grăsimi omega esențiale, un singur copac este capabil să  producă mii de fructe.

Palmierul Acai este un copac original din zonele cu climă subtropicala din Europa de Sud și America Centrală, el rezistă la temperaturi foarte ridicate de 50 de grade, nu tolerează temperaturile scăzute.

UTILIZARE

Utilizările practice și gastronomice, sunt o adevărată tradiție istorică în ceea ce privește palmierul Acai:

  • frunzele sale mari, foarte rezistente la dăunători, se folosesc pentru ridicarea caselor indigene; pentru confecționat pălării, coșuri, covoare, maturi.
  • fructele sunt consumate pe scara largă ca atare sau sub formă de dulciuri, băuturi etc;

            fructe acai sursă foto

  • miezul de palmier inima este considerată o delicatesă tradițională, palmierul Acai trebuie să fie mai mic de 4 metri înălțime și mai puțin de 8 cm diametru, se extrage din partea de sus a plantei tinere, prin tăierea tecilor frunzelor, se prezintă sub forma unei paste cu textura neteda și albă.
  • semințele, care constituie 80% din fruct și rădăcinile se usucă la soare, și sunt folosite pentru confecționarea unor accesorii de frumusețe - gulere, șiraguri cu semințe se acai, sau se macină constituind hrană pentru animale, sau se folosesc ca și îngrășământ organic;
  • rădăcinile preparate sub formă de decoct se folosesc în scopuri medicinale.

Fructele și inimile de palmier Acai sunt foarte perisabile, astfel că ele trebuie folosite cât mai repede pentru a prevenii alterarea.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0