Alimente sanatoase, care pot inlocui Carnea in perioada postului

CIUPERCILE

Generalitati

  • ciupercile pot intra in categoria super-alimente, sunt apreciate ca si adevarate proteine vegetale, ele sunt un substituient sanatos al consumului de carne si au beneficiul de a fi mult mai usor digerabile.

Ciupercile, se pot gati in foarte multe moduri, sunt gustoase si ofera totodata o mare bogatie de vitamine si mineralele de care orgasnimul are nevoie - vitaminele A, C, D, grupul vitaminic B,-tiamina B1,- riboflavina B2,- niacin B3,- piridoxina B6, acidul folic,minerale - fier, cupru, seleniu, fosfor, zinc, potasiu, sunt sarace in grasimi nesaturate, nu contin colesterol, contin proteine cu 18 aminoacizi, antioxidanti, fibre.

Beneficiile consumului de ciuperci

Ciupercile ajuta la arderea mai rapida a grasimilor, aduc energie,

  • previn starile de anxietate, de oboseala fizica si intelectuala,
  • intaresc sistemul imunitar,
  • reduc riscul bolilor de inima,
  • previn accidentele vasculare si cerebrale,
  • regleaza tensiunea arteriala,
  • previn aparitia cancerului,
  • ajuta la buna functionare a sistemului digestiv si a sistemuli nervos.

                 ciuperci sursa foto

Ciupercile sunt recomandate in dietele pentru slabit, pentru ca nu contin amidon si se digera usor.

 

SOIA

Generalitati

  • soia este un aliment, care nu lipseste din dietele vegetariene, este satioasa, are un gust placut si se poate prepara in multe feluri pentru consum.

Boabele de soia reprezinta o bogata sursa de substante active - proteine,- lipide,- glucide,- aminoacizii esentiali pentru functionarea normala a metabolismului -, lecitina - importanta pentru functionarea creierului, combate depunerile de grasimi pe peretii vaselor de sange,- ajuta la eliminarea colesterolului,- are capacitati antioxidante, - fibre,- ajuta digestia si reduc riscul de aparitie a cancerului de colon,- albumina, vitaminele A, C, D, E, grupul vitaminic B,- calciu,- fier.        

Beneficiile consumului de Soia

Preparatele din soia sunt benefice pentru persoanele cu intoleranta la LACTOZA, sau persoanele care sunt alergice la laptele de origine animală, nivelul scazut de glucide si lipsa de colesterol, le recomanda in alimentatia persoanelor care sufera de DIABET

Acest aliment are proprietati antioxidante puternice, protejeaza organismul impotriva substantelor toxice din mediul ambiant, ajuta la prevenirea unor boli grave - diabetul, hepatita, cancerul, de asemenea, soia este un aliment benefic pentru persoanele aflate in convalescenta.

Preparate de Soia

  • Boabele de soia, se pot cosuma fierte, simple cu sare si ulei, in combinatie cu alte legume fierte, asezonte sau nu cu putina sare, ulei si zeama de lamaie, impreuna cu o salata verde, din boabele de soia se obtin o gama larga de produse alimentare.
  • Laptele de soia, este o sursa bogata de magneziu, mangan, cupru, vitamine - B1, B3, este bogat in enzime dar sarac in calciu,- mai putin decat in laptele de vaca -.
  • Faina de soia,- saraca in carbohidrati, bogata in sodiu si fara gluten,- fiind recomandata persoanelor cu intoleranta la gluten -.
  • Tofu,- branza obtinuta din laptele de soia, contine calciu care combate dezvoltarea cancerului, are un continut mare de proteine, inlocuieste cu brio carnea -.

                soia sursa foto

  • Salam de soia,- pateu vegetal din soia, dar acestea in procesului de prelucrare, pierd o parte din nutrienti.

 

sursa foto cover

    

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0