Brusturele - o planta detoxifianta

DESCRIERE, GENERALITATI

Brusturele -Arctium lappa-, se mai cunoaște și ca: broscălan, brustur, este o plantă care crește pe maluri de râuri și pârăie, în sanțuri și liziere. Brusturele crește mult mai mare decât potbalul galben, din a cărei familie face parte. Frunzele de brusture sunt mari, sunt ușor dințate și sunt acoperite pe partea inferioară de un puf gri. Florile, în nuanțe de mov violet, au forma unor coșulețe si sunt dispuse des pe porțiunea superioara a tulpinii.

brusturele sursă foto

Rădăcinile pot ajunge până la 1 metru lungime și 2 cm în diametru. Rădăcina conține o cantitate mare de fibre dietetice, este crocantă cu o aroma dulce. În combinație cu carne de porc în supă miso (tonjiru) și takikomi gohan (pilaf japonez) este considerată delicioasă. Rădăcinile de brusture au o acțiune antitermică și au fost foarte căutate în timpul epidemiilor de ciumă, se culeg înainte de perioada de înflorire.

               rădăcină de brusture sursă foto

PREPARATE, RECOMANDARI

Sub formă de ceai sudorific rădăcinile de brusture se consumă în caz de febră, insuficiență respiratorie, artrită și epilepsie. Se beau zilnic 1-2 cești de ce ceai încetul cu încetul. Prepararea ceaiului: o linguriță rasă de rădăcini de brusture se pune peste noapte la macerat în 1/4 litru de apă, se încălzește dimineața și se strecoară.

               ceai de brusture sursă foto

Frunzele mari și proaspete se aplică sub formă de comprese, nu doar la entorse, luxații și picioare rănite de prea mult umblat, ci și în orice fel de arsuri, în leziuni ulceroase canceroase și în plăgi usturătoare. Frunzele proaspete sunt spălate, zdrobite și se aplică sub formă de compresă, zilnic de mai multe ori.

Brusturele face parte din categoria plantelor medicinale care au o valoare deosebită în curățarea sângelui. Datorită efectului sau curativ purificator, brusturele este folosit și în reglarea colesterolului și a trigliceridelor din sânge.

 

 sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0