Capsunile - remineralizeaza organismul

Capsunile sunt fructe de sezon care ne încântă de primăvara până la începutul verii, sunt ideal de consumat de copii, de persoanele adulte cât și de cele în vârstă.

PROPRIETATI, PRINCIPII ACTIVE

Sunt tonice, gustoase și aromate și au foarte multe proprietăți terapeutice: remineralizează organismul, stimulează imunitatea naturala și funcțiile hepatice, reglează tensiunea, au efect detoxifiant, scad colesterolul și au foarte puține calorii. Se pot consuma în stare proaspătă, dar se pot și conserva sub formă de dulcețuri, gemuri, siropuri.

căpșuni 

Căpșunile sunt alcătuite din apă în proporție de 90%, și din zahar 5%  având astfel un efect diuretic și depurativ. Aceasta cantitate mică de zahar se eliberează lent în sânge și nu duce la o creștere semnificativa a glicemiei, căpșunile încadrându-se în categoria alimentelor cu indice glicemic scăzut, din acest motiv, fructele sunt recomandate diabeticilor. 

Datorită conținutului de calciu și fosfor, căpșunile sunt benefice pentru prevenirea osteoporozei și anemiei, prin conținutul bogat în vitamine C, B și E, căpșunile ajută la scăderea nivelului colesterolului din sânge și influențează funcționarea sistemului nervos, fiind benefice în astenii și în prevenirea insomniilor, vitamina C și polifenolii din compoziția căpșunilor au un puternic efect antiinflamator si antioxidant. Unul dintre polifenoli este antocianina, pigmentul care conferă fructului culoarea roșie. Datorita polifenolilor, consumul de căpșuni reduce inflamația cronică, fiind benefic persoanelor care suferă de artrită, astm, dar și ateroscleroză.

                căpșuni sursă foto

Polifenolii ajută organismul să contracareze efectul toxinelor și radicalilor liberi produși în urma proceselor metabolice, astfel căpșunile previn apariția unor boli degenerative și chiar a cancerului.

În sezon, se pot face cure exclusive de căpșuni de câte 1-1,5 kg pe zi, timp de 7-14 zile.

Căpșunile conțin flavonoide, principii bioactive prețioase pentru menținerea elasticității vaselor de sânge, pentru buna funcționare a inimii și a circulației sangvine.

Consumul de căpșuni are rezultate excelente în detoxiferea organismului, îmbunătățește digestia, crește imunitatea și te ajută să dai jos câteva kilograme. Aceste fructe sunt o sursa bogată de potasiu, fosfor, magneziu, fier, fosfor, zinc, seleniu, acizi grași Omega-3, vitamina K, antioxidanți, vitamina C, B2, B5, B6, care asigură organismului energia de care are nevoie.

RECOMANDARE

Dieta de detoxifiere pe bază de fructe nu se ține decât câteva zile pentru că este o dietă de slăbire drastică, deoarece se consumă numai fructe. Nu ai voie să consumi alte alimente, să bei cafea sau băuturi acidulate.

Dieta de detoxifiere cu fructe de vară te poate ajuta să elimini în doar trei zile toate toxinele din organism. Consumă zilnic 0,500kg de căpșuni la micul dejun, timp de 10 zile, sau consumă exclusiv căpșuni timp de 3 zile, cu o pauză de o săptămână între ele, - trebuie să consumi fructele proaspete;  - să bei minim zece pahare de apă în fiecare zi;  - poți să consumi suplimentar salate din legume fără amidon, la cina.

                căpșuni 

O dietă cu fructe, urmată la începutul primăverii sau verii,  va ajuta organismul să elimine toxinele acumulate în lunile de iarna.

Înainte de a urma o dietă cu fructe, este bine să cerem sfatul medicului nutriționist.

CONTRAINDICATII

Persoanele alergice trebuie sa evite căpșunile sub orice formă!

 

sursă foto cover

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0