Carcelul, un arbust cu efecte bronhodilatatoare

GENERALITATI

Carcelul - Ephedra distachya -, popular - slabanog,carcel -, este un arbust cu ramuri ramificate, subtiri si verzi, este originar din Asia si face parte din familia Ephedraceae.

Carcelul este un arbust de talie mijlocie, raspindit si in Europa, in China este popular de cateva mii de ani, ca planta medicinala este cunoscut sub denumirea de Ma-Huang.

Ephedra distachya, este singura specie de plante din familia Ephedraceae, care creste si in tara noastra, poate fi intilnita in sudul tarii in zona Marii Negre si in Delta Dunarii in solurile nisipoase, si in cateva localitati din centrul si vestul tarii.

carcelul 

SUBSTANTE ACTIVE

In scopuri medicinale se utilizeaza partile aeriene verzi ale plantei care au un continut bogat de substante active,- uleiuri volatile, taninuri, proteine, efedrina - un alcaloid cu proprietati bronhodilatatoare, cu efecte asupra sistemului nervos central, este o substanta cu efect de dilatare a pupilei - , acid ascorbic, acidul cafeic, clorogenic, citric, acizi oxalici, niacina -vitamina B3, tiamina- vitamina B1, riboflavina- vitamina B2, pigmenti. Fructul acestei plante este o baca rosie de marimea unui bob de mazare si este comestibil.

PROPRIETATI, EFECTE TERAPEUTICE

Carcelul este considerat o planta medicinala valoroasa, componenta sa ii confera proprietati - antialergice, stimulente, antisudorifice, bacteriostatice, antialergice -.

Preparatele farmaceutice din carcel sunt eficiente in tratarea afectiunilor respiratorii,- infectii pulmonare, tuse productiva, astm bronsic -, stari febrile, dureri de cap, carcelul este stimulent al sistemului nervos central si cardiac, eficient in dureri de oase, edeme.

Planta este utilizata in industria farmaceutica pentru extragerea efedrinei substanta alcaloida care se gaseste in plante, in prezent se cunosc in jur de 40 de specii de plante care au in componenta acest compus activ, efedrina sta la baza obtinerii metamfetaminei o substanta cu efect halucinogen.

Efedrina care se extrage din carcel, are efecte care se aseamana cu cele ale adrenalinei,- bronhodilatatorii, activeaza respiratia, stimuleaza circulatia sangelui si tensiunea arteriala, sub forma de comprese si cataplasme ajuta la scaderea durerilor musculare si reumatice, trateaza eruptiile cutanate de la nivelul pielii.

carcelul 

RECOMANDARI

Tratamentul cu carcei se face numai cu preparate farmaceutice si cu recomandare medicala.

Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste recomandarile si prescriptiile medicului.

 

 

  

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
6
Gabriel
Buna ziua, caut planta cu radacina la ghiveci! Ma poate cineva ajuta?
Bianca
Buna, incercati la magazinele naturiste!
pop marcela
cautam un supliment cu planta carcel(efedra distachia).de unde il putem cumpara?
Bianca
Buna, eu nu comercializez, dar puteti incerca la magazinele naturiste. Va multumesc!
Birsasteanu Jeni
Astept raspunsul dvs!
irsasteanu Jeni
Buna ziua !
Doresc sa cumpar ceai de carcel.