Ceapa - considerata un antibiotic natural

GENERALITATI

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante din lume, cultivată ca plantă medicinală, condiment și ca legumă. Calitățile culinare ale cepei sunt cunoscute, pentru ca noi toți o folosim zilnic, ea este folosită și în tratamente naturiste, fiind un remediu la îndemâna tuturor. Ea se folosește atât intern sub formă de suc sau sirop, cât și extern sub formă de comprese sau împachetări.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Ceapa conține uleiuri eterice foarte mirositoare, este bogată în fibre, potasiu, fier, vitaminele A, B, C,  mai conține crom un mineral care asigură sensibilitate adecvata la insulină, hormonul secretat de pancreas, scăzând șansele de apariție a diabetului, datorită conținutului mare de sulf ceapa calmează durerile și stimulează metabolismul.

               ceapă 

Ceapa este cunoscută ca fiind UN ANTIBIOTIC NATURAL care conferă organismului suport în lupta împotriva stafilococilor, tusei, gripei și răceli, este un bun emolient, sedativ, digestiv, și calmant, ea luptă împotriva bacteriilor e coli, salmonela și infecții la nivelul tractului urinar, are proprietăți antimicrobiene și carminative de efect pentru constipație și balonări.

Coaja de ceapa conține QUERCITINA, un antioxidant care previne formarea cheagurilor de sânge, astmul, diabetul infecțiile la nivelul tractului digestiv și are si proprietăți antiinflamatoare care țin la distanță diferite tipuri de cancer.

Ceapa roșie este mult mai bogată în substanțe nutritive decât cea albă, calitățile sale terapeutice sunt mult mai mari, dar la noi, ea nu se bucură de aceeași popularitate ca și ceapa albă. Ceapa roșie conține toata grupa de vitamine B, vitamina C, fosfor, sodiu, magneziu, zinc, fier, acid folic și biotină. Este un puternic dezinfectant, un bun diuretic, de aceea nu ar trebui sa lipsească din meniul zilnic al nici unei persoane.

               ceapă roșie sursă foto

UTILIZARE, RECOMANDARI

Compresele sunt una dintre cele mai des folosite metode în tratamentul cu ceapă compresele puse pe piept pentru calmarea tusei, aplicate pe ureche pentru otită, febră poate scădea dacă se pune în urechi o bucățică de ceapa învelită în tifon pe timpul nopții.

O ceapa crestată până la jumătate, introdusă într-un pahar cu ceai fierbinte, lăsat să stea 10 -15 minute, este ideală pentru dereglări intestinale.

În prag de primăvara apare și CEAPA VERDE, foarte folosită în salate, este de ajutor intr-o gamă variata de afecțiuni, de la cele dermatologice, până la prevenirea cancerului. La ceapa verde proprietățile purificatoare și de regenerare a organismului, sânt mult mai pronunțate decât la ceapa uscata pe care o păstram peste iarna. O cura de ceapă verde prelungită pana în vara are efect diuretic, antialergic, depurativ, reglează activitatea endocrina a organismului.

               ceapă verde 

PRECAUTII

Există și contraindicații, astfel bolnavii care suferă de gastrită, colon iritabil sau colită trebuie să consume ceapa treptat și în cantități mici.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0