E-urile si sanatatea noastra

E-urile sunt aditivi cu rol de îndulcitori, coloranți, emulgatori, conservanți, ei sunt adăugați pentru a îmbunătăți gustul, culoarea, rezistența la alterare a alimentelor sau a băuturilor.

 e-uri în alimentațiesursă foto

 

Cei mai mulți aditivi alimentari sunt inofensivi, dar consumul zilnic, a celor care sunt toxici și chiar cancerigeni, pot provoca, stări de oboseală, alergii, grețuri, palpitații, dureri de cap, boli cardiovasculare și chiar cancer.

               coloranți alimentari sursă foto

E-uri DE CARE AR TREBUI SA NE FERIM

 E 102

 • E 102 sau TARTRAZINĂ este un colorant alimentar galben care se obține artificial, este foarte nociv și este solubil în apă. Se găsește în băuturi carbogazoase, băuturi alcoolice,muștar, chipsuri, supe la plic, creme pentru prăjituri, sosuri cu paste,sosuri instant, budinci, acadele, bomboane, gume de mestecat, jeleuri, gemuri, dulcețuri, marmelade, iaurturi, iaurturi cu fructe, murături, brânză topită, conserve etc., îl găsim în compoziția produselor cosmetice: vopsele de păr cu nuanțe de galben, creioane dermatografe, creioane de buze, săpunuri, pudre, farduri. Tartrazina este folosita în toate produsele care au culoarea galbenă sau nuanțe de galben, mchiar și unele medicamente au în componența lor acest aditiv deosebit de nociv. Acesta poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronșic, urticarie tumori.

 E 104

 • E 104 sau GALBEN DE CHINOLINA  este un aditiv alimentar sintetic nociv, pe care îl găsim mai ales în produsele de patiserie și cofetărie, medicamente dar și în produsele cosmetice. Persoanele cu sensibilitate la aspirină, trebuie să citească cu atenție etichetele alimentelor pe care vor să le consume, efectele consumului de alimente cu E104 sunt urticaria, agravarea astmului, rinita, alergii, provoacă sindromul de hiperactivitate și deficiență de concentrare, dereglări hormonale, tulburări hepatice, boli intestinale și ale ficatului.

E 110

 • E 110 sau SUNSET YELLOW  este un colorant galben, este prezent în prăjituri, budinci, diverse dulciuri, sucuri etc., medicamente, conserve de pește, este considerat cancerigen.

 E 120

 • E 120 sau ACIDUL CARMINIC este, un colorant natural, roșu, pe care îl găsim în sucuri înghețata în produse de cofetarie, el fiind extras dintr-o insectă –coşenilă. Dar la procesul de extragere a acidul carminic se utilizează aluminiul, care este un element foarte nociv, care dacă este ingerat în mod repetat, poate provoca mai multe afecțiuni.

E 122

 • E 122 sau AZORUBINA este colorant alimentar care dă culoarea roșie alimentelor în care este introdusă, dulcețuri, gemuri,jeleuri, marțipan, sosuri, dulciuri, conserve, glazuri,vată de zahăr colorată, apă de gură, în alimentele care sunt tratate termic după procesul de fermentare. Alimentele care conțin acest aditiv nu sunt recomandate copiilor deoarece produce sindromul hiperactivității și lipsei de concentrare, pot provoca erupții cutanate, edem, agravează astmul, provoacă alergii persoanelor sensibile la aspirină.

E 128

 • E 128 sau Roșu 2G este un colorant alimentar roșu, foarte solubil în apă, este utilizat în câteva țări europene, în preparate din carne de tip burger. La noi îl putem găsi în cărnați și alte preparate din carne sau în carnea tocată,de aceea trebuie citite cu atenție etichetele care însoțesc produsele pe care le cumpărăm. Este un colorant azoic care poate produce alergii la persoanele care nu suportă salicilații, poate amplifica astmul, poate provoca anemii sau hiperaciditate.

E 129

 • E 129 sau ROȘU ALLURA AC este colorant alimentar roșu, foarte solubil în apă, poate genera alergii la persoanele sensibile la salicilați, produce sindromul de hiperactivitate la copii. Este folosit limitat în preparate din carne și diverse produse de cofetărie.

E 123

 • E 123 sau  AMARANT este un colorant alimentar roşu, foarte solubil în apă, poate genera  hiperactivitate, astm, iritații ale pielii, deficiență de concentrare, cancere, moarte fetală. E 123 poate fi utilizat pentru vinuri, băuturi spirtoase și cel mai des în icre de pește. Face parte dintre E-urile periculoase.

 E 124

 • E 124 sau ROȘU PONCEAU 4R este un colorant alimentar sintetic roșu, care se introduce în diverse produse pentru a da culoarea roșie.  Este prezent în conținutul mezelurilor, produselor de cofetărie, produselor de patiserie,dulciuri, deserturi, jeleuri, conserve de fructe, prăjituri, băuturi la doză, băuturi răcoritoare, este un aditiv toxic, ce produce tumori pe glanda tiroidă, produce reacții alergice la persoanele sensibile la aspirină, este considerat cancerigen în mai  multe state.

 E 131

 • E 131 sau Albastru patent V este un colorant sintetic albastru închis, nu este foarte folosit, fiind interzis în mai multe țări, dar îl găsim în Europa și îl întîlni în produse de cofetărie, în sucuri, bomboane, jeleuri, lichior, albastru Curacao, și în înghețată. Acest colorant mai este utilizat și la colorarea vaselor limfatice în medicină și în depistarea placii dentare. Este un colorat concerigen.

E 133 

 • E 133 sau ALBASTRU BRILIANT este un colorant sintetic albastru, el fiind obținut din produse petroliere, fiind bogat în metale grele. Dacă este încălzit Albastru briliant devine foarte periculos rezultând gaze toxice. În cazul persoanelor astmatice Albastru briliant,  poate produce reacții alergice. E 133 se poate găsi în vinul aromatizat, cidru, băuturi care nu conțin alcool, băuturi care conțin alcoolice, suplimente alimentare lichide şi solide, carne şi preparate din carne, peşte şi preparate din peşte, preparate din cofetărie, în bomboane, în jeleuri, în îngheţată, în produse din lapte etc. îl mai putem găsi și în săpun, pastă de dinţi, şampon sau apă de gură. Este considerat ca fiind cancerigen, în special dacă este folosit și cu alţi coloranţi. Albastru briliant este un colorant alimentar periculos el fiind interzis în peste 10 țări din Uniunea Europeană.

E 142

 • E 142 sau VERDE S, VERDE ACID BRILLIANT este un colorant alimentar verde sintetic, el este solubil în apă, dar este  insolubil în soluţii acide sau alcaline.Colorantul Verde se găsește în dulciuri, jeleuri, în preparate de cofetărie şi de patiserie, în sosuri,în special în cel de mentă,  în băuturi şi în mazărea din conserve. E 142 poate produce alergii, astm, uticarie, insomnie în special pentru persoanelor sensibile, mai poate induce sindromul de hiperactivitate şi deficienţa de concentrare (ADHD), din acest  motiv este bine să se elimine din alimentația copiilor. Pentru că este considerat un colorant foare periculos pentru sănătatea în unele ţări din Europa din Asia dar şi în Canada şi în Statele Unite ale Americii a fost interzis.

               

      

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0