Ferula Asafoetida - un condiment neobisnuit

DESCRIERE, GENERALITATI

Ferula, este o plantă perenă, cunoscută încă din antichitate, poate ajunge până la 3 metri înălțime, este originară din Asia și Orientul Mijlociu, aparține familiei Apiaceae, și este răspândită în Iran și Afganistan, de unde este exportată în toată lumea. Ferula, în primii patru ani de viață, se dezvoltă sub forma unei rozete de frunze, în anul următor, din centrul rozetei de frunze se dezvoltă o tulpină groasă și rezistentă. Rădăcinile plantei, sunt groase, cărnoase, și secretă o sevă rășinoasă, toată plantă emană un miros puternic și neplăcut.

ferula 

Înainte ca planta să înflorească, se face o incizie pe tulpină, foarte aproape de rădăcină, se colectează un lichid lăptos care în contact cu aerul își schimbă consistența, și se transformă într-o masă rășinoasă elastică, colectarea rășinii durează cam trei luni de la prima incizie, timp în care se fac noi incizii în tulpina pentru colectare, se recoltează cam 1,5 kg de rășină de la o plantă, apoi rădăcina se usucă în totalitate. 

                 ferula rădăcină sursă foto

Ferula este o gumă rășinoasă, albă - cenușie în stare proaspătă, pe măsură ce trece timpul se îngălbenește și trece spre nuanțe de roșu și apoi maro, se comercializează în bucăți, sub formă de pudră, granulată sau cristale.

Este o rășina un miros foarte puternic și gust neplăcut, respingător, asemănător cu usturoiului alterat, care dispare la gătit și rămâne un ușor gust și o aromă asemănătoare cepei sau al prazului.

Modul de întrebuințare al condimentului, este diferit în funcție de starea sa - bucăți sau pudră

 • bucățile de rășină, fiind puternic mirositoare, trebuie să fie prăjite în ulei fierbinte, pentru că se dizolvă mai repede în grăsime fierbinte și se dispersează mai bine în mâncare, iar temperaturile ridicate schimbă aromă și gustul, o bucățică de rășină de dimensiunea unui bob de mazăre este considerată suficientă pentru a condimenta o cantitate destul de mare de preparat alimentar,
 • pulberea, este mai puțin intensă ca miros și se poate adăugată în preparate fără să fie prăjită, pulberea poate fi păstrată câțiva ani apoi își pierde aroma, rășina în schimb se poate păstrata peste zece ani.

În bucătăria vegetariană indiană se folosește un condiment deosebit de apreciat numit asafoetida care se prepară din mai multe tipuri de pudră de ferula gummosa,  ferula asafoetida, ferula scorodosoma și ferula narthaex, acest produs dă preparatelor o savoare deosebită, se folosește în combinație cu legume fierte, legume uscate, fasole, linte, în mâncăruri scăzute, supe, se combină și cu alte arome - piper, coriandru, scorțișoară, muștar, ghimbir, chili, etc.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

 • Rășina care se recoltează din ferulă, conține carbohidrați, proteine, grăsimi, minerale, vitamine, fibre, datorită conținutului sau, are proprietăți terapeutice importante
 • analgezice, afrodisiace, este carminativ, antiseptic, antimicrobian, diuretic, tonic, digestiv, antiinflamator, hipotensiv.

Datorită acestor calități condimentul este benefic  în:                     

 • afecțiuni digestive,
 • stimulează circulația sângelui,
 • are efect antispasmodic asupra intestinelor și  a stomacului,
 • are efect relaxant asupra psihicului și a nervilor,
 • tratează infecțiile de la nivelul pielii - răni, inflamații, zgârieturi, furuncule, acnee -,
 • ameliorează durerile musculare,
 • este benefic în bronșită, astm, tuse,
 • este benefic în atacuri de furie, isterie, paranoia.

                 ferula 

Ferula este de fapt un condiment cam ciudat, dacă avem în vedere felul în care se obține, de fapt este seva întărită a unei plante, care se transforma în rășină, aceasta măcinată sub formă de pulbere, se combină cu alte mirodenii, rezultatul - un condiment fin, iute, cu aromă de ceapă, praz, usturoi.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
2
Bianca
Buna, incercati l amagazine naturiste sau unde se comercializeaza condimente.
Danila
Buna ziua!

De unde se poate cumpara acest produs?

Astept vesti!