Foaie grasa - o planta carnivora interesanta

DESCRIERE, GENERALITATI

Foaie grasa - PINGUICULA AGNATA - denumirea populară foaie grasă, grasetă este o plantă din familia Lentibulariaceae și este originară din America Centrală și America de Sud, crește și se dezvoltă în zonele tropicale și subtropicale ale Americii.

Este o plantă CARNIVORĂ, ierboasă, perenă în zonele de origine naturală, trăiesc 3-4 ani în sere reci sau în terarii și doar câteva luni condiții de interior.

foaie grasă sursă foto

Pinguicula este o plantă carnivoră, decorativă și atractivă prin frunzele groase, cleioase pentru prinderea prăzii dar și prin forma și coloritul florilor.

Pinguicula cuprinde un grup de plante carnivore care folosesc frunzele lor cleioase, pentru a atrage și a imobiliza insecte. Odată imobilizată insecta, frunzele se rulează și o digeră, după care se deschid din nou.

Frunzele ajung pana la 10 cm lungime, sunt așezate în formă de rozete, sunt ondulate pe margini și colorate foarte frumos în verde deschis sau rozaliu.

Din mijlocul fiecărui rozete de frunze, primăvara apar tulpinile florale, care sunt subțiri, prezintă flori solitare aprins colorate în roz, alb, violet, sângeriu, bleu, albastru, galben.

                foaie grasă sursă foto

CULTIVARE

Înmulțirea se face primăvara prin semințe sau prin separarea rozetelor tinere de plantă mama.

Fiind plante care cresc în pădurile tropicale cu puțină lumină, nu suporta acțiunea directa a razelor solare, prefera locurile umbroase, pământul trebuie să fie în permanență umed, de aceea se udă des și puțin, cu apă de ploaie, odată sau de doua ori vara și  o dată la șapte -zece zile iarna, preferă temperaturi scăzute pe tot timpul anului de maxim 7-10 grade.

                foaie grasă sursă foto

Genul Pinguicula cuprinde cam 80 de specii de asemenea plante carnivore:  Pinguicula albida, Pinguicula benedicta, Pinguicula mirandae, Pinguicula lusitanica, Pinguicula conzattii, Pinguicula primuliflora, Pinguicula acuminata, Pinguicula lippoldii, Pinguicula moranensis, Pinguicula vulgaris macrophylla,  Pinguicula potosiensis, Pinguicula rectifolia, Pinguicula laxifolia, Pinguicula grandiflora etc

 

 sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0