Heliamfora - o planta carnivora uluitoare prin forma frunzelor

DESCRIERE, GENRALITATI

Heliamfora - HELIAMPHORA NUTANS - denumirea populară heliamfora, face parte din familia Sarraceniaceae, originara din Brazilia, Venezuela, crește și se dezvoltă în zone de savana și de pădure, ale regiunilor care au un climat călduros și umed și unde plouă constant pe tot parcursul anului.

Este o plantă CARNIVORĂ, ierboasă, care se dezvoltă dintr-un rizom subteran, în habitatul natural este perenă, depășește înălțime de un metru, dar în condiții de interior abia daca atinge treizeci de cm în diametru și înălțime, trăiește trei-patru ani, în sere sau terarii și câteva luni în condițiile obișnuite de interior.

heliamfora sursă foto

Frunzele, au zece - cincisprezece cm în lungime, sunt colorate în verde-deschis, prezintă formă de cornete cu pereții alunecoși, aceste sunt capcanele pentru prinderea insectelor și sunt așezate în formă de rozetă.       

                heliamfora sursă foto

Cornetele sunt prevăzute în partea terminală cu un căpăcel verde - roșcat, acesta produce nectarul cu care sunt atrase insectele în capcană, la bază cornetele au niște pori care împiedică depozitarea apei de ploaie peste un anumit nivel.

                heliamfota sursă foto

Inflorescențele apar din primăvara și până în toamnă, respectiv lunile martie-octombrie, florile sunt de culoare alb-roz, neparfumate.

CULTIVARE

Înmulțirea se poate face prin semințe, primăvara, sau prin lăstarii care se separă de la bază rozetei mama.

Pentru ași forma cornetele, planta are nevoie de umiditate constantă și de lumină pe tot parcursul anului, se udă zilnic vara și odată la trei zile iarna cu apă de ploaie.

Planta nu intră în repaus iarna, ea crește continuu tot timpul anului, astfel se poate transplanta în fiecare primăvară.

Este cultivată pentru frumusețea spectaculoasă și forma de cornete înalte a frunzelor, care în funcție de lumina în care este așezată planta, se colorează diferit începând de la verde deschis până la roșu - vișiniu.  

                heliamfora sursă foto

Genul Heliamphora mai cuprinde: Heliamphora elongata; Heliamphora glabra; Heliamphora tatei; Heliamphora hispida; Heliamphora chimantensis; Heliamphora minor; Heliamphora folliculata etc.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0