Maselarita - calmant si hipnotic

DESCRIERE, GENERALITATI

Maselarita  - HYOSCYAMUS NIGER - are miros neplăcut, care dispare după uscarea plantei, crește de la munte până la câmpie, se cunoaște și sub numele nebunarița, măselar buruiană de măsele, bob, bolunditoare, ciumască, masalari, face parte din familia Solanaceelor. Este o planta TOXICĂ.

Tulpina este groasă, frunzele sunt păroase, lungi, ovale, așezate împrejurul tulpini.

 măselarnița sursă foto

Florile sunt de culoare galben-deschis, conțin atropina - este un alcaloid folosit ca și antispastic, dar este folosită și în oftalmologie pentru dilatarea pupilei. Fructul de măselariță este o capsulă care conține foarte multe semințe.

                flori de măserariță sursă foto

FACTOR CURATIV

Măselarița, înflorește din luna iunie până în septembrie. În scop medicinal se folosesc frunzele, ramurile tinere și semințele, sub formă de infuzie, tinctură, decoct, sirop.

Planta, se recoltează când apar primele flori, semințele se recoltează în luna septembrie când ajung la maturitate.

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Măselarița conține alcaloizi tropanici hiosciamina; scopolamina; uleiuri; colina; atropina, datorita conținutului sau, este utilizată în industria farmaceutică.      

Preparatele folosite din măselariță au bune efecte sedative; hipnotice; antinevralgice; antispasmodice.

Sunt folosite în stări de agitație, în boli de nervi; astm bronșic; astenie; în probleme, gastrice, veziculare, esofagiene, intestinale; dureri reumatice; nevroze; boala Parkinson; anxietate; guta; nevralgii faciale; tuse iritativă; ulcer; tremurul mâinilor.

CONTRAINDICATII

Utilizarea preparatelor din măselariță, se face numai sub îndrumarea medicului, deoarece măselarița este foarte toxica. Consumul neavizat medical, poate determina convulsii, depresie, paralizie, efecte halucinogene.

                măselarniță sursă foto

Intoxicația cu măselarița se recunoaște prin uscarea gurii, sete puternică, amețeală, dureri de cap, veselie exagerată, câte odată accese de furie, accelerarea pulsului.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Bianca
Buna, incercati la magazinele naturiste.
popescu ligia
vreau să cumpăr ceai de maselarita
Mirey
Vreau sa cumpar maselnita