Muma padurii - o planta parazita

DESCRIERE, GENERALITATI

Muma pădurii - LATHRAEA SQUAMARIA - este o plantă PARAZITĂ, adică, depinde de alte plante pentru a se hrăni cu substanțe nutritive sau pentru susținere și cățărătore este cazul plantelor agățătoare, face parte din familia Orobanchaceae.

Muma pădurii este una dintre plantele parazite care crește în pădurile de foioase umede, parazitează pe rădăcinile unor specii de copaci, stejar, fag, carpen, alun etc. se întâlnește foarte rar, pentru ca preferă locuri sălbatice.

 muma pădurii 

Planta trăiește mai mult sub pământ, este lipsită de culoarea verde, are un rizom ramificat, gros, alb, cu care sapă solul, tulpinile subterane sunt cărnoase și acoperite cu solzi grași, ramificațiile tulpinilor pe măsură ce cresc iau forme neobișnuite.

Pentru a se înmulți, după zece ani de stat sub pământ se formează tulpina aeriana cu flori - la sfârșitul iernii după ce zăpadă se topește, tulpinile subterane ies la suprafață, având în vârf ciorchinii deși de flori roșcate, polenizarea este realizată de insecte sau de vânt care răspândește apoi semințele.

Înmulțirea se face prin semințe dar și prin rizomi din sol.

                muma pădurii sursă foto

Semințele se maturizează foarte repede, dar pentru a germina ele au nevoie de o rădăcina de copac, de o gazda, din aceasta cauza foarte multe semințe se pierd și nu încolțesc.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0