Papaya sau fructul ingerilor

DESCRIERE, GENERALITATI

Papaya, cunoscută și ca mamao, pepene de copac, sau pawpaw, este fructul arborelui Carica papaya. Originara din Mexicul de sud, America Centrala și nordul Americii de Sud, papaya este acum cultivată în aproape toate tarilor tropicale.

Este un arbore, fără ramuri, trunchiul având între cinci și zece metri înălțime, frunzele sunt aranjate în spirală spre vârful trunchiului; trunchiul până la frunze, este plin de urmele locurilor din care, frunze și fructe mai vechi au fost prinse. Frunzele sunt mari, 50-70 cm în diametru, cu 7 loburi palmate, florile sunt așezate pe axele frunzelor și se maturizează, în fructe lungi de 15-45 cm și late de 10-30 cm în diametru, fructele sunt mature când sunt moi și devin galben-portocalii.

papaya arbore sursă foto

PROPRIETATI, BENEFICII

Papaya conține o enzima numita papaina, care se folosește pentru frăgezirea cărnii. Enzima din papaya este comercializată sub formă de tablete ca remediu pentru probleme digestive. Papaya fructul îngerilor furnizează numeroase beneficii pentru sănătate, conține: vitamine, A, B5, B9, C, E, K, acid folic, minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, cupru, mangan, seleniu și cupru, proteine și fibre. Sățioasă, răcoritoare, sursă excelenta de vitamine și minerale papaya, ar trebui să se regăsească în alimentația oricărei persoane.

Fructul de papaya este recomandat în prevenirea aterosclerozei, conținutul bogat în vitamina C, A și E previne oxidarea colesterolului, fibrele din papaya au rolul de a reduce colesterolul rău, nutrienții din fruct au un rol important în prevenirea cancerului de colon, este recomandată în osteoartrită, artrită reumatoidă și astm, protejează sănătatea plămânilor, întărește sistemul imunitar.

                papaya sursă foto

Consumul fructului de Papaya scade glicemia, fiind indicat diabeticilor, previne arsurile solare și cancerul de piele datorită conținutului de beta-caroten, este recomandat în dietele de slăbire și este un bun energizant.

UTILIZARE

Extractele din fructul de papaya sunt indicate în caz de arsuri la stomac și în insuficiență pancreatica. Papaya îmbunătățește memoria, stimulează concentrarea și activitatea intelectuala, de asemenea, extractele sunt utilizate în produsele destinate înfrumusețării, cu cat fructul este mai copt, cu atât conține mai mulți antioxidanți, iar fructul este eficient atât asupra îmbătrânirii cutanate, cât și a celei cerebrale.

Semințele fructului, consumate sub formă de ceai, au un efect stimulativ asupra ficatului și a vezicii biliare, de asemenea, semințele se pisează și se utilizează în diverse preparate, datorită proprietăților antiinflamatoare și analgezice.

               papaya semințe sursă foto

Recomandari

Pentru consum, se alege un fruct fără pete, crăpături sau lovituri, se taie în jumătate, pentru a scoate semințele și se curață de coajă. Se feliază sau se taie cubulețe, se poate consuma ca atare, se poate stropi cu cateva picaturi de lămâie, sau se folosește pentru a marina carne-în special carnea de vită -, se pot consuma și sâmburii, sunt comestibili, dar au un gust ușor piperat, se macină și se folosesc în loc de piper.

               papaya papaya fructe

               sursă foto                                                        sursă foto

Contraindicatii

Persoanele alergice la latex trebuie să micșoreze consumul de papaya, de asemenea nu este recomandat pentru asmatici, pentru femile însărcinate și cele care alăptează.

 

 sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0