Planta Cobra - o planta carnivora cu fata de sarpe

DESCRIERE, GENERALITATI

Planta cobra - DARLINGTONIA CALIFORNICA - denumirea populară plantă cobră, crinul cobra face parte din familia Sarraceniaceae și este originară din Nordul Californiei, crește și se dezvoltă în locuri umede, apoase și în mlaștini. 

Este o plantă CARNIVORĂ, perenă în habitatul ei natural, trăiește patru-cinci ani, în sere câteva luni în condiții obișnuite de interior.

planta cobrăsursă foto

Frunzele, de culoare verde modificate în capcane, au forma de ulcioare de culoare purpurie, partea de sus a capcanei seamănă cu capul unei cobre și prezintă un căpăcel bifid care aduce cu o limbă de șarpe.

                planta cobră 

Capcanele secretă un lichid, care conține o bacterie, care ajută la descompunerea insectelor capturate.

Primăvara în luna mai-iunie planta dezvoltă flori care se prezintă sub formă unor clopoței curgători, sunt flori solitare, neparfumate, cu cinci sepale verzi, care sunt mai lungi decât petalele colorate tot în purpuriu.

CULTIVARE

Înmulțirea se poate face prin semințe, primăvara, recipientele în care plantăm semințele se așează la lumină, în încăperi cu umiditate crescută, sau se poate înmulții prin divizarea plantei, separând plantele noi, tinere care se formează pe stoloni.

Aceasta specie de plantă iubește locațiile însorite, dar nu se va expune direct la soare indiferent de anotimp, nu suportă temperaturile ridicate și uscăciunea aerului, vara trebuie pulverizata zilnic cu apă de ploaie toată planta inclusiv capcanele.

Transplantarea se face primăvara, la doi-trei ani numai dacă planta este prea dezvoltată, iar vasul este neîncăpător.

Planta cobră este decorativă prin florile mari care sunt deosebite și spectaculoase, pentru forma și frumusețea fascinantă a urnelor care seamănă cu capul unei cobre, iar nuanțele sunt diferite, ele se schimbă în funcție de intensitatea luminii la care este expusa planta; așezată numai la umbră planta este integral verde.

                planta cobră sursă foto

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
ilaria
este