Siropul de capsuni, un aliment - medicament

GENERALITATI

Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

PRINCIPII ACTIVE

Capsunile fac parte dintre fructele cu un nivel foarte ridicat de

  • vitamina C, acid folic, sunt o sursa bogata de mangan, un mineral cu rol puternic antioxidant -.

Capsunile, au un continut ridicat de substane nutritive cu efecte antiinflamatorii:

  • antocianine,- pigmenti naturali care coloreaza fructele, florile, frunzele, ramurile, cu puternic rol antioxidant in lupta cu radicalii liberi,
  • flavonoizi,- pigmenti care se regasesc in toate plantele, ei dau culorile vii: rosu, galben etc., functioneaza ca si antioxidanti puternici si sunt cunoscuti si sub numele de vitamina P-,
  • acizi hidroxibenzoici si hidroxicinamici,
  • taninuri,- compusi chimici care protejeaza organismul de numeroase boli -,
  • resveratrol,- considerat cel mai puternic antioxidant care se cunoaste -,
  • contin vitamina K,E,provitamina A,
  • vitamine din grupul vitaminic B,- vitamina B5 -, numita si acidul pantotenic, vitamina antistres sau elixirul tineretii, este cea mai raspindita vitamina, esentiala pentru toate formele de viata -,
  • saruri minerale de magneziu,fosfor,calciu,fier,cupru,mangan,
  • continut bogat de fibre.

capsuni sursa foto

PROPRIETATI, BENEFICII PENTRU SANATATE

Siropul de capsuni, este o bautura plina de savoare si prospetime, o bautura care ne ofera din plin energie, este usor de pregatit si acasa, insa se poate achizitiona si din magazinele naturiste.

Siropul de capsuni este o bautura tonica, remineralizanta si vitaminizanta, este un bun diuretic si laxativ, este antiinflamator, detoxifiant,hipotensiv, bactericid, antihelmintic.  

Este un medicament natural care

  • intareste sistemul imunitar, datorita acidului pantotenic din continut, cu rol important in formarea a anticorpilor,
  • este recomandat persoanelor care sufera de osteoporoza si TBC, datorita continutului ridicat de provitamina A si munerale,- fosfor, calciu, magneziu,
  • este de ajutor in inlaturarea insomniei, datorita nivelului ridicat de mangan si de vitamine din complexul B,     
  • este adjuvant in reglarea sistemului endocrin si nervos, datorita continutului de iod,- cu rol esential in functionarea glandei tiroide -,
  • este adjutant in afectiuni renale,
  • eficient in afectiuni reumatice si guta,- ajuta la eliminarea acidului uric -,
  • regleaza functia hepatica si biliara, datorita continutului de vitamina K,
  • combate constipatia,- ajuta la eliminarea si curatirea organismului de toxine -,
  • combate viermii intestinali, in special oxiurii, fiind benefic in special pentru copii,
  • ajuta la scaderea colesterolului,
  • este benefic in hipertensiune arteriala,
  • combate anemia, datorita continutului mare de fier si cupru.

PREPARARE

RETETA 1

Capsunele curatate si spalate, se zdrobesc manual sau se dau prin blender, se adauga un plic sare de lamaie - 10gr-, si se lasa la macerat, de seara pana dimineata, se strecoara printr-o sita deasa sau tifon.

La 2 litri de suc, se adauga siropul format dintr-un kg de zahar si 1l apa rece,- se pune pe foc pana cand se topeste tot zaharul, apoi se adauga sucul de capsuni -, se mai fierbe la foc mic 15 minute, se toarna in sticle sterilizate, si se aseaza in paturi la dunst uscat pana la racirea completa, se pastreaza in locuri reci si uscate.

RETETA 2

2 kg capsuni curatate si spalate, 2l de apa rece, 10 gr sare de lamaie, se amesteca si se lasa la macerat de seara pana dimineata, se strecoara printr-o sita deasa sau tifon, si la fiecare litru de suc rezultat se adauga 1kg de zahar,- proportia 1-1-, se lasa la macerat pana in ziua urmatoare, se adauga 10 gr de salicil, se omogenizeaza si se toarna in sticle sterilizate, se etanseaza si se pastreaza in locuri uscate, aerisite si reci.

Siropul de capsuni, este tonic si racoritor in zilele calduroase de vara, este o bautura excelenta si pentru femeile insarcinate datorita aportului mare de minerale, vitamine, fibre alimentare, acidul folic,- indispensabil pentru dezvoltarea fatului -, este benefic pentru sanatatea ochilor si functionarea creierului, se poate consuma ca atare 3-4 lingurite pe zi, sau diluat intr-un pahar cu apa rece sau apa minerala.

sirop de capsuni sursa foto

RECOMANDARI

Siropul de zmeura nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si recomandarile medicale.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0