Siropul de cirese, energizant fizic si psihic

GENERALITATI

Siropurile naturale, se prepara termic sau prin macerare si presare la rece din fructe si plante proaspete, miere de albine sau zahar, prin aceste procedee de preparare, in special cel cu miere de albine, se urmareste imbogatirea si pastrarea unui numar cat mai mare de nutrientii, minerale, vitamine dar si aroma si parfumul plantelor, fructelor etc. Siropurile naturale se pot consuma ca atare in combinatie cu apa minerala sau apa plata, in scop medicinal,- se iau 2-3 lingurite inainte de mese, in functie de proprietatile terapeutice ale fructului sau plantei din care este produs siropul.

PRINCIPII ACTIVE

Ciresul infloreste in lunile aprilie-mai, iar savuroasele cirese apar in mai-iunie in functie de soiul de cirese.

Ciresele sunt fructe deosebit de apreciate pentru aroma si gustul lor, dar si pentru valoarea lor terapeutica datorita continutului bogat in nutrienti,

  • antocianide,- pigmenti cu efecte puternic antioxidante -, prezenti in fructele inchise la culoare,
  • polivitamina A,- importanta pentru sanatatea ochilor, a pielii si a sistemului imunitar -,
  • vitamina C,- acidul ascorbic -, antioxidant puternic, important pentru buna functionare a organismului uman -,
  • vitamina E,- trocoferolul -, puternic antioxidanta, vitamina fertilitatii -,
  • vitamina P,- citrina -, asigura o absortie perfecta vitaminei C-,
  • B1,- tiamina -, vitamina bunei dispozitii -,
  • B2,- riboflavina -, cu rol important in prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni -,
  • melatonina,- un hormon care combate insomnia,
  • potasiu - in concentratie mare, mineral important in buna functionare a inimii si rinichilor, a sistemului nervos si muscular -,
  • calciu, magneziu, fier, zinc, cupru,- substante minerale esentiale cu rol important in buna functionare a organismului -,
  • zaharuri, acizi organici, caroten, proteine, saponine, flavonoizi, pectine,
  • acid elagic,- un compus fenolic puternic antioxidant care combate cancerul, se gaseste si in compozitia rodiei -,
  • acidul hidroxicinamic,- cu efecte de protectie a mucoasei stomacale.

cirese 

PROPRIETATI

Ciresele sunt recunoscute ca - reconfortante si racoritoare,- remineralizante,- tonice,- energizante psihic si fizic,- diuretice,- depurative,- laxative,- antianemice,- detoxifiante,- sedative, au efect antioxidat si antiinflamator datorita antocianidelor- pigmenti puternic antioxidanti.

Efectele terapeutice ale cireselor sunt diferite in functie de tipul lor,

  • fructele rosu inchis sau negre au efecte antioxidante foarte puternice datorita – antocianinelor - pigmenti cu puternic rol antioxidant,
  • ciresele galene sau albe au proprietati diuretice mai puternice, favorizeaza rapid eliminarea toxinelor din organism si stimuleaza digestia,
  • ciresele amare sunt cele mai apreciate din punct de vedere terapeutic datorita bogatiei de nutrienti, in special a antioxidantilor, benefice de la tratarea durerilor musculare pana la combaterea tumorilor canceroase.

Siropul se poate prepara din orice soi de cirese, acestea trebuie sa fie  proaspete, sanatoase si bine coapte,- ciresele se altereaza destul de repede -, deci nu trebuie depozitate mult timp de la cules.

PREPARARE

RETETA 1

  • 1 kg de cirese bine spalate si curatate de samburi, de zdrobesc in blender, sucul obtinut se filtreaza printr-o strecuratoare sau prin tifon dublu, se adauga 500 gr miere de albine poliflora.

Siropul se pastreaza in sticle bine inchise in frigider.

RETETA 2

  • 1 kg de cirese spalate si fara samburi,
  • 2 l de apa,
  • zahar,- in proportie de 1:1 cu sucul rezultat,
  • 2 pachetel sare de lamaie,-20 gr -,
  • 1 plic de conservant.

Ciresele se aseaza intr-un vas care se poate acoperi cu capac, se presara sarea de lamaie si praful conservant se lasa in repaus 1-2 ore, se amesteca bine, apoi se adauga apa si se lasa la macerat 24 de ore.

Sucul obtinut se strecoara printr-o sita deasa sau tifon, se adauga zaharul -1kg la 1 l de suc-, se amesteca pana se topeste tot zaharul, se toarna in sticle sterilizate, se inchide ermetic si se pastreaza in locuri uscate si reci.

BENEFICII PENTRU SANATATE

Siropul de cirese este o bautura placuta si aromata, tonica si vitaminizanta este usor de prgatit in casa, racoritoare, se poate consuma cu apa sau apa minerala, in care se pot adauga cuburi de gheata, se poate combina cu o lingurita sirop de ghimbir, rezulta o bautura excelenta,

  • stimuleaza si intareste imunitatea,
  • previne si incetineste imbatrinirea,
  • actiune tonica asupra sistemului nervos,
  • combate anemia, cresterea intirziata la copii, mineralizeaza si vitaminizeaza organismul,
  • benefic in afectiuni renale,
  • afectiuni ale aparatului respirator, favorizeaza transpiratia,
  • eficient in hipertensiune arteriala, insuficienta cardiaca, ateroscleroza, etc.

sirop de cirese 

RECOMANDARI

Siropul de cirese nu este recomandat persoanelor care sufera de diabet zaharat.

Prezentul site este in scop informativ si educativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicale.

 

 

  

 

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0