GENERALITATI
Țelina este o plantă legumicolă, numele științific - Apium graveolens, este o legumă anuală sau bianuală, aparține familiei Apiaceae este originară din zona Eurasiei.
Semințele - fructele țelinei, au o aromă înțepătoare, caracteristică, sunt folosite ca și condiment în multe produse alimentare, din semințe printr-un procedeu de distilare cu vapori de apă se obține uleiul de țelină.
Uleiul din semințe de țelină este mai puțin cunoscut decât alte uleiuri din plante, în India el este cunoscut și se folosește de mii de ani pentru a trata diferite afecțiuni - răceli, balonări, artrite, afecțiuni ale ficatului etc.
Uleiul din semințe de țelină are foarte multe întrebuințări în alimentație și în parfumerie, intră în compoziții florale și orientale, în alimentație aromatizează și condimentează produse alimentare, și este ingredient în combinații de arome și condimente pentru băuturi nealcoolice și alcoolice, în aromatizate pentru sosuri, preparate din legume, preparate din carne, supe concentrate.
Cateva dintre calitățile cunoscute ale uleiul de țelină:
- ajută la stoparea dezvoltării bacteriei helicobacter pylori, responsabilă de producerea ulcerului de stomac, și este adjuvant în tratarea infecției cu această bacterie,
- răceli,
- reumatism,
- afecțiuni renale și infecții urinare,
- combate gazele intestinale,
- calmează sistemul nervos central,
- ajută la scăderea hipertensiunii arteriale,
- stimulează pofta de mâncare,
- are efecte de purificare a sângelui,
- eficientă în afecțiuni ale plămânilor.
PRECAUTII
Este contraindicată expunerea la soare, după ce s-a aplicat pe piele ulei de țelină, acesta conține bergapten, o substanță care stimulează creșterea fotosensibilității, uleiul trebuie evitat de către femeile însărcinate, persoanele care prezintă reacții alergice.
Informațiile din acest site sunt în scop informativ și educativ ele nu înlocuiesc tratamentul și prescripțiile medicului specialist.
Lasa un comentariu