Wasabi - o radacina benefica pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Wasabi - hrean japonez -, este o plantă din familia Cruciferelor, asemeni hreanului, muștarului, conopidei, originar din arhipelagul nipon, crește cultivat dar și în sălbăticie în Japonia dea lungul cursurilor de ape din munți, este cultivat în Canada, Australia, SUA, în gastronomia japoneză se utilizează două tipuri de wasabi - wasabi japonica mazuma, wasabi japonica duruma.

Rădăcina este partea cea mai apreciată a plantei, fiind folosită ca și condiment, având un gust foarte puternic, se consumă rasă proaspăt, și este servită ca o pastă verde, savuroasă alături de preparatele pe bază de sushi sau sashimi.

wasabi plantă sursă foto

Odată prelucrată pasta de wasabi, se consumă proaspătă, sau se păstrează închisă ermetic, pentru ca gustul și mirosul se pierd foarte repede, aproximativ o oră. Rădăcina se poate păstra aproximativ o lună, în spatii reci și umede, conservarea prin uscare și apoi transformarea în pudră distruge proprietățile condimentului.

Aroma puternică și gustul picant caracteristic, apropie pasta wasabi, mai mult de muștar decât de ardeiul iute sau hrean, aroma pastei, care este dată de compuși volatili pe care îi are în compoziție, este atât de puternică încât este percepută mai repede în cavitatea sinusurilor, și apoi de limbă, spre deosebire de ardeiul iute care irită papilele gustative, pasta wasabi produce vapori care irită căile nazale.

La noi, pasta de wasabi în stare proaspătă este aproape inexistentă în magazine, se găsește sub formă de pulbere care combinată cu apă formează o pastă groasă verzuie, sau se găsește pastă ambalată în tuburi.

În bucătăria tradițională japoneză, rădăcinile de wasabi sunt curățate de coajă, apoi frecate cu o perie moale, pentru a îndepărta orice pete, apoi sunt rase, marii maeștrii în ale bucătăriei, folosesc răzători din piele de rechin, din răzuirea pe o astfel de răzătoare, se obține o pastă mai fină cu o aromă mult mai puternică.

                wasabi pastă sursă foto

În bucătăria japoneza pasta wasabi în combinație cu ghimbir, sos de soia, usturoi și coriandru, este folosită pentru marinarea peștelui și a diferite tipuri de carne.

Frunzele proaspete de wasabi sunt comestibile și au puțin din gustul și iuțeala specifică rădăcinii, se consumă murate în oțet cu sare, fierte lângă sos de soia.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Wasabi este o rădăcină plină de vitamine, folosită de mii de ani, pentru capacitatea de vindecare

  • are proprietăți fungicide,
  • efecte diuretice,
  • proprietăți antiseptice,
  • are proprietăți antimicrobiene - este un antidot pentru intoxicațiile alimentare - în special intoxicațiile cu pește crud -, datorită componentelor sale puternice, pasta wasabi ajută la eliminarea imediată a bacteriilor, de aceea este servită alături de preparatele din pește crud care nu întotdeauna este pregătit imediat după ce este prins,
  • stimulează secreția gastrică,
  • este un bun remediu pentru arsurile la stomac,
  • este eficient în artrite și nevralgii sub formă de comprese și cataplasme,
  • are proprietăți anti-cancerigene - wasabi are un conținut bogat de izotiocianați - substanțe active anti-cancer, asemănătoare cu substanțele active din broccoli, varză, hrean, muștar, ridiche, acestea activează enzimele din ficat care au rolul de a detoxifica organismul de substanțele responsabile de boala canceroasă,
  • are efecte antiinflamatorii - cei care consumă frecvent pasta de wasabi, cunosc că aceasta irită căile nazale, iritație care trece relativ repede în comparație cu cea provocată de ardeiul iute, însă este benefică pentru organism, având proprietăți antiinflamatorii - ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor, leziunilor, reducând inflamațiile și durerile.

                wasabi sursă foto

PRECAUTII

În foarte multe magazine alimentare și restaurante cu specific japonez, din cauza prețului ridicat, se găsesc reproduceri ale pastei wasabi, paste care sunt preparate din muștar, hrean, coloranți alimentari etc., aceste paste nu oferă organismului beneficiile nutritive, pe care le are adevărata pasta WASABI, majoritatea restaurantelor cu specific japonez din Europa și America de Nord, servesc imitație de wasabi.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0