Bergamota, un fruct care creeaza energie, optimism si relaxare

GENERALITATI

Citrus bergamia - este un arbust pitic din specia citricelor familia Rutaceae, fructul sau bergamota, nu este comestibil, dar este un fruct cu numeroase utilizari in multe domenii in special in  cosmetica si in medicina naturista.

Bergamota este originara din Italia din oraselul Bergamo, de unde i se trage si numele, este un fruct care seamana cu lamaia si portocala ca forma si colorit, culoarea variaza de la verde la galben in functie de gradul de coacere al fructului.

bergamota sursa foto

BENEFICIILE BERGAMOTEI

La noi bergamota este cunoscuta destul de putin, in Orientul mijlociu este folosita de sute de ani pentru efectele de calmare, relaxare, capacitatea de a genera buna dispozitie si pentru efectele de tratare a problemelor caracteristice tenului gras.

Fructul de bergamota este bogat in polifenoli, substante care stimuleaza secretiile hormonale, activeaza metabolismul impiedica producerea grasimilor in sange, reduce riscul de diabet si a altor boli metabolice, este un stimulent puternic al stomacului, splinei si al ficatului.

Din pulpa acestui fruct se extrage acidul citric, care contine o mare cantitate de vitamina C,- este mai putin acru decat lamaia, si mai putin amar decat fructul de grapefruit.

Bergamota nu este un fruct comestibil, el este cultivat pentru obtinerea uleiului esential de bergamota, apreciat ca fiind din categoria uleiurilor din nota de varf, utilizat pe scara larga in parfumuri pentru aroma deosebita, proaspata, delicata si dulce de lamaie, de asemenea este folosit in fitoterapie ca ajutor digestiv, calmant si antidepresiv, este folosit pentru aromatizarea ceaiului negru - Earl Gray -.

Acest tip de ceai, se gaseste comercializat in magazinele naturiste sau in farmacii in mai multe varietati,- Red Earl Grey - un amestec de Earl Grey cu rooibos-,- Lady Grey - in amestec cu albastrele -, Russian Earl Grey - in amestec cu coji de citrice, Earl Green - ceai verde cu aroma de bergamota.

ULEIUL ESENTIAL DE BERGAMOTA - BENEFICII

Printr-un procedeu de presare la rece, din coaja de bergamota se extrage uleiul esential de bergamota, cu o nuanta de verde palid, verde-galbui cu o vascozitate apoasa, parfumat si proaspat cu aroma deosebita de citrice si cu proprietati - antidepresive,- antiinflamatoare,- antibacteriene, - antiparazitare,- analgezice,- antibiotice,- cicatrizante,- deodorante,- calmante,- febrifuge,- vermifuge,- antiseptice, datorita continutului de linalool, linalil, limenen si alte substante active.

Uleiul esential de bergamota este ingredient principal in industria parfumurilor cu note citrice, este componentul de baza in prima apa de colonie veritabila - parfumul Eau de Cologne -.

In aromoterapie se foloseste sub forma de lumanari parfumate, in candele sau vaporizat in incapere indeparteaza insectele si mirosul fumului de tigara, impropspateaza aerul si da o nota de buna dispozitie, de bucurie si energie.

Uleiul esential de bergamota se poate folosi in apa de baie - 3-5 picaturi, sare de baie si balsam care contin ulei esential -, sub forma de inhalatii sau masaj cu efecte de inviorare, alunga depresia, este benefic dupa o zi grea incarcata, relaxeaza si revitalizeaza, este recomandat in tristete, stres, anxietate si depresii, este benefic impotriva insomniei.

In cosmetica este utilizat in tratarea tenurilor grase, acneice, are efecte revitalizante usuca usor, racoreste si calmeaza pielea, are efecte antibacteriene, antiinflamatoare si previne infectiile datorita calitatilor antiseptice.

Uleiul esential de bergamota este benefic in tratarea infectiilor de la nivelul pielii, psoriazis, herpes, herpes genital, varicela, in infectii ale tractului urinar - cistita -.

             ulei esential de bergamota sursa foto

PRECAUTII

Uleiul esential de bergamota nu trebuie folosit inainte de expunerea la soare, pentru ca este fotosensibil poate produce iritatii sau arsuri.

Persoanele care au pielea sensibila trebuie sa-l evite sau sa il foloseasca cu precautie, in apa de baie se vor adauga nu mai mult de 5 picaturi de ulei.

Uleiurile esentiale se vor folosi numai diluate si nu se vor folosi intern, uleiul de bergamota este compatibil cu toate uleiurile, in special cu uleiurile esentiale de - tamaie, piper negru, salvie, iasomie, mandarine, portocale, nucsoara, rozmarin.

Preparatele cu bergamota se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

Informatiile din acest site sunt in scop informativ si educativ, ele nu inlocuiesc tratamentul si recomandarile medicului specialist.

 

sursa foto cover

   

 

   

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
Stefan
Super!!! Interesant!!!