Fructele uscate - aronia, porumbele, catina - detoxifica organismul

Fructele uscate, pot fi o gustare sau un desert bogat in vitamine, minerale, grasimi naturale sanatoase care aduc multe beneficii organismului si sanatatii.

Fructele prin deshidratare pierd o parte din vitamine, dar isi pastreaza continutul in minerale, si nutrienti necesari organismului mai ales in perioada rece de iarna cand isi arata adevaratele insusiri de medicamente naturale.

Fructele uscate reprezinta cea mai sanatoasa sursa de zahar, dupa fructele proaspete, sunt tonifiante, diuretice, laxative, nutritive, energizante, se digera la fel de usor ca si fructele crude, si au efecte antioxidante benefice pentru organism si pentru sanatate.

FRUCTE DE ARONIA - SCORUSUL - USCATE

PRINCIPII ACTRIVE SI PROPRIETATI

Aronia sau scorusul, produce fructe mici, negre cu gust acrisor usor amarui si cu calitati miraculoase pentru sanatate.

Fructele de aronia au un continut ridicat ce vitamina C, vitamina P - citrina -, care actioneaza in strinsa legatura cu vitamina C -, vitaminele din grupul B - B1, B2-, vitamina E, K, minerale -calciu, fier, magneziu, iod, fosfor, potasiu -, au un continut ridicat de antioxidati - de 15 ori mai mare decat rodiile si afinele -, acizi organici, quercetina,carotenoide, antocianine -pigmentul care da fructelor culoarea negra-violacee -, proantocianidine - apreciate ca super-antioxidanti -.

Scorusele au efect de tonic general al organismului, sunt antiseptice - previn infectiile virale si bacteriene -, antihistaminice - combat diferite tipuri de alergii -, au proprietati antiinflamatoare si anticancerigene, sunt detoxifiante.

                fructe de aronia sursa foto

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • intaresc sistemul imunitar al organismului,
  • stimuleaza circulatia sanguine,
  • benefice in hipertensiunea arteriala,
  • ajuta in lupta cu diferite tipuri de cancer,
  • combate bolile cardiovasculare,
  • scad nivelul colesterolului,
  • sunt foarte eficiente în afectiunile intestinale, sindromul colonului iritabil,
  • ajuta la detoxifierea organismului,
  • ajuta la tratarea gastritelor si a anumitor forme de ulcer,
  • eficiente in astm,
  • imbunatatesc functionarea tractului urinar,
  • reduc nivelul zaharului din sange, datorita continutului de inulina, fiind benefice pentru persoanele care sufera de diabet,
  • amelioreaza oboseala fizica si psihica, redau vitalitatea,
  • calmante si antidepresive ajuta la depasirea caderilor nervoase, invioreaza si intretin buna dispozitie,
  • ajuta la protejarea organismului de radiatiile produse de calculator, telefonul mobil, etc.

RECOMANDARI

  • sunt recomandate in dietele celor care au lipsa de iod, a copiilor care prezinta lipsa de iod, datorita continutului de acid folic sunt recomandate femeilor care vor sa devina mame si femeilor insarcinate, sub suprevegherea medicului.

                 fructe de aronia uscate sursa foto

FRUCTE DE PORUMBAR - PORUMBELE - USCATE

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Porumbele se culeg toamna tarziu, dupa ce a cazut prima bruma, care duce la scaderea astringentei, sunt folosite de pe vremea bunicilor in alimentatie, dar si in medicina populara pentru vindecarea a numeroase boli, datorita in special a continutului mare de vitamina C.

Porumbele sunt bogate in zaharuri, taninuri, proteine, celuloza, antociani, acizi organici, amigdalina - numita si vitamina B17-, saruri minerale - calciu, magneziu, potasiu, fosfor, fier, cupru, sodiu -, provitamina A,vitaminele PP si vitamine din grupul vitaminic B - B2, B15.

Porumbele uscate au efecte - antiseptice renale,- astringente - contracteaza tesuturile-, - antidiareice,- diuretice,- depurative,- laxative, - sedative, - antihemoragice.

              porumbarul

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • sunt benefice in dureri de stomac,
  • stimuleaza digestia,
  • combat constipatia,
  • eficiente in diaree si dizenterie,
  • eficiente in afectiuni renale,
  • benefice in colite de fermentatie, dischinezii biliare,
  • eficiente in guta,
  • calmeaza tusea, benefice in tusea convulsiva.

           fructe de porumbar uscate sursa foto

FRUCTE DE CATINA - USCATE

PRINCIPII ACTIVE SI PROPRIETATI

Fructul de catina are un continut ridicat de vitamina C - de zece ori mai mult decat citricele si de doua ori mai mult decat macesele -, este cea mai bogata sursa naturala de provitamina A si E - un antioxidat puternic -, de flavonoizi si carotenoizi, contine vitamina K - vitamina antihemoragica -, F - combate afectiunile cardiace -, P - citrina, vitamina D - numita si antirahitica-, tot complexul vitaminic B, colina - o vitamina hidrosolubila -, taninuri, pectine, aminoacizi, fitosteroli, enzime, saruri minerale - fier, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sodiu-.

Fructele de catina au proprietati - antioxidante, - vitaminizante,- emoliente,-imunostimultore, - depurative, - antiinflamatoare,- cicatrizante, catina este apreciata ca si un anticancerigen si un antitumoral natural.

            catina sursa foto

BENEFICII PENTRU SANATATE

  • intareste sistemul imunitar al organismului,
  • previne aparitia bolilor canceroase,
  • eficienta in tratamentul cancerului mamar,
  • efecte benefice asupra sistemului cardiovascular, protejeaza inima si vasele de sange datorita antioxidantilor din continut,
  • eficienta in afectiuni ale tubului digestive,
  • regleaza tranzitul intestinal,
  • combate constipatia,
  • este un bun stimulent hepatic, eficienta in afectiunile hepatice acute sau cornice,
  • scade colesterolul,
  • trateaza hipertensiunea arterial,
  • eficienta in anemie,
  • combate stresul si oboseala fizica si psihica,
  • eficienta in afectiuni virale,
  • benefica in tulburari ale sistemului nervos si tulburari psihice,
  • eficienta in tratarea psoriazisului,
  • combate raceala, gripa,
  • inhiba pofta de mâncare în cazurile de obezitate,
  • benefica in afectiuni ocular,
  • eficienta in infectii ale tractului urinar,
  • trateaza diverse afectiuni ale pielii si arsurile,
  • benefica in sangerarile gingiilor.

             catina ascata 

 

 

    

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
3
Bianca
Buna, deshidratarea fructelor și legumelor se poate face sau prin
uscarea la soare, care necesită timp, însă garantează calitatea legumelor sau fructelor uscate; sau prin uscarea in cuptor - rapidă, însă produsele trebuie monitorizate mereu pentru obținerea unor rezultate bune. Sau mai nou exista si aparate pt deshidratare. o z buna!
Bucila Liuda
Cum se poate de uscat fructele de pirumbel
Mihaela Ionel
Buna ziua ! Vreau sa iau porumbe , catina , hibiscus , macese.