Ulei esential de Busuioc - tonic si revigorant

DESCRIERE, GENERALITATI

Uleiurile esențiale, denumite și uleiuri vegetale, volatile sau esențe aromatice, sunt obținute din frunzele, rădăcinile, florile, fructele și semințele plantelor, prin distilare cu vapori. În foarte multe situații, eficiența uleiurilor esențiale s-a demonstrat a fi mai mare, decât cea a medicamentelor. Aceste remedii sunt bine asimilate de organism, sunt simplu de folosit, se aplică direct pe piele, prin masaje, se adaugă câteva picături în vasul destinat aromaterapiei, se folosesc sub formă de inhalații.

Datorita calităților curative, uleiurile esențiale se întrebuințează atât în medicina naturistă, cât și în cosmetică sau în parfumerie, dar pentru ca sunt uleiuri concentrate, ele trebuie folosite corect, altfel pot dauna sănătății.

   ulei esențial de busuioc sursă foto

Busuiocul - Ocimum basilicum -, face parte din familia Lamiaceae, este originar din Asia tropicală și Orientul Mijlociu, crește cultivat în Italia, Franța, Bulgaria etc., se dezvoltă sub formă de tufe, înalte de până la 5 metri, florile sunt albe, albastre sau roșii, se cunosc aproximativ 150 specii de busuioc. La noi, busuiocul este exclusiv o plantă de cultură, semințele se pun în pământ, în vase de flori, la lumină, în fereastră, apoi plăntuțele se plantează în gradină.

Uleiul esențial de busuioc, se obține prin distilarea vârfurilor înflorite, proaspete din diferite specii de plantă, cu vaporii de apă, este considerat cel mai eficient ulei pentru  creșterea concentrării, are o vâscozitate apoasă, culoarea variază de la galben-verzui până la transparent, aroma este ușor condimentată, mirosul proaspăt, caracteristic.

FACTOR CURATIV, 

În scopuri terapeutice se recoltează vârfurile înflorite ale plantei, se pot tăia de mai multe ori pe timpul verii, după fiecare taiere planta da și mai mulți lujeri, care vor înflori și ei. Busuiocul este considerat un stimulent și un tonic general, în India, specia Ocimum sanctum, este considerată o plantă sfântă.

                busuioc sursă foto

PROPRIETATI, RECOMANDARI

Uleiului esențial de busuioc, este tonic, calmant nervos, antidepresiv, carminativ, antispasmodic, analgezic, expectorant, antiveninos, digestiv, febrifug, insecticid, sudorific, stimulent, este folosit în aromaterapie pentru:

  • claritate în gândire și o minte limpede,                
  • relaxează inflamația sinusurilor,
  • este benefic în tratarea răcelilor si a febrei,
  • este eficient în afecțiunile bronho-pulmonare, epilepsie, paralizie, depresie, astenie, datorită energiei sale fierbinți, este benefic în tratarea problemelor menstruale,
  • combate anxietatea, cefaleea, surmenajul,
  • are efecte benefice asupra aparatului respirator - astm, infecții, bronșită, răceli - 
  • este tonic, eficient în prevenirea și tratarea afecțiunilor nervoase, migrene, dureri de cap, stres, alergii,
  • reduce oboseala intelectuală, furnizând claritate și putere mentală,
  • este eficient în caz de greață, constipație, vărsături, crampe,    
  • are efect emenagog - favorizează menstruația -, deci trebuie evitat în timpul sarcinii,
  • ajută la diminuarea acidului uric din sânge,  ameliorând astfel guta,
  • este eficient în cazul înțepăturilor de insecte.       

Pentru masaj, uleiul esențial de busuioc, la fel ca și toate celelalte uleiuri esențiale, trebuie diluat cu uleiuri vegetale naturale, nu se folosește pentru uz intern.

                ulei esențial de busuioc sursă foto

Este compatibil cu uleiul de susan, alune, migdale, piper negru, fenicul, cedru, ghimbir, lavandă, grapefruit, lămâie, maghiran, neroli și verbină.

Uleiul esențial de busuioc, se folosește cu acordul și indicațiile medicului specialist. Uleiul esential de busuioc se poate achizitiona de l amagazinele naturiste sau online AICI, AICI.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0