Ulei esential de Cuisoare - un ulei pentru inima, suflet, minte si trup

DESCRIEERE, GENERLITATI

Cuișoare - Eugenia caryophyllata - sunt originare din țările asiatice, din India, China și Indonezia, cuișorul este un arbore, înalt, subțire, veșnic verde, poate crește până la 20 de metri. Florile, se dezvoltă în buchete, înflorite, se deschid ca niște clopoței colorați în nuanțe de roșu cu alb. Arborii maturi înfloresc foarte rar, pentru ca mugurii florali, care se recoltează manual, atunci când au culoarea roz, sunt de fapt cuișoarele, mirodeniile atât de cunoscute. Un arbore produce cuișoare la vârsta de 20 de ani și este productiv încă 50 de ani.

cuișoare sursă foto

Cuișoarele, au un gust picant, dulceag, aromat, caracteristic, sunt folosite ca și condiment, în diverse preparate culinare, ca ingredient în produse cosmetice, dar și în medicina tradițională, cuișoarele, sunt populare în întreaga lume datorită conținutului bogat de minerale - fosfor, fier, sodiu, potasiu -, și de vitamine A și C.         

                 cuișoare sursă foto     

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Uleiul esențial de cuișoare, se obține prin distilarea cu vapori, a mugurilor de floare, este compus în principal din eugenol , - o substanță anestezică și antiseptică -, conține  tanini și flavonoide - substanțe antioxidante, anticancerigene, care ajută și la întărirea pereților venelor, este unul dintre cele mai căutate și apreciate uleiuri, grație proprietăților:- antiseptice,- antibacteriene,- antivirale,- fungicide, - afrodiziace, - antiinflamator.

Uleiul esențial de cuișoare, poate fi folosit ca remediu:

  • împotriva indigestiilor,
  • purifică sângele și ajută la îmbunătățirea circulației sanguine,
  • ajută la decongestionarea cailor respiratorii, datorită efectului antiinflamator,
  • este expectorant, fiind benefic la tratarea răcelii, tusei, a sinuzitei, bronșitei, a astmului,
  • este eficient în tratarea migrenelor, a durerilor de cap, a stărilor de anxietate și stres - se aplică 2-3 picături de ulei, pe un tampon înmuiat în apă, se masează fruntea ușor, efectul este relaxant, răcoritor,
  • este benefic pentru persoanele depresive, în pierderile de memorie, persoanelor care suferă de insomnie, induce o stare de liniște și somnolență,
  • previne apariția cariilor, întărește gingiile, combate aftele, inflamațiile din gingii, ulcerele bucale, calmează durerile de dinți,
  • are efect cicatrizant, se aplică 3-4 picături de ulei, pe un pansament îmbibat cu apă, se masează zgârieturile, înțepăturile de insecte, se poate aplica și pe bătături, 
  • previne și tratează acneea, reglează excesul de sebum, prin aplicare pe un tampon îmbibat în apă, pe porțiunea afectată, curăță și dezinfectează suprafața de piele iritată și infectată.

PRECAUTII

Uleiul esențial de cuișoare, este un ulei foarte puternic, utilizarea lui trebuie făcută la îndrumarea și cu sfatul medicului.

               ulei de cuișoare sursă foto

La fel ca și celelalte uleiuri esențiale, uleiul esențial de cuișoare, poate fi utilizat, numai combinat cu uleiuri vegetale, este compatibil cu uleiul de busuioc, lavandă, scorțișoară, ghimbir, salvie, lemn de santal.

Uleiul esential de cuisoare se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0