Ulei esential de Scortisoara - alunga oboseala si depresia

DESCRIERE, GENERALITATI

Scorțișoara, este coaja roșcat - cenușie, a unui arbore tropical, - Cinnamomum zeylanicum -, veșnic verde, atinge 10-15 metri înălțime, este originar din sudul Indiei, Sri Lanka, Bangladesh și Nepal, face parte din familia Lauraceae. Frunzele sunt verzi, ovale, florile aranjate în formă de ciorchine, cu un parfum caracteristic, fructul este o baca de nuanță roșu aprins, în interior cu o singură sămânță.

Scoarța recoltată, se lasă la uscat, până când se răsucește, fiind foarte bine uscată, se prelucrează sub formă de batoane, se transformă în pudră, sau se măcinată pentru obținerea de uleiuri. 

arbore scorțișoară sursă foto

Scorțișoara, este cunoscută, ca și condiment în toată lumea, datorită aromei sale deosebite, este utilizată ca și ingredient de aromatizare în ciocolată, prăjituri, salate de fructe, budinci, ceaiuri, lichioruri, etc.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI, RECOMANDARI

Scorțișoara, pe lângă efectele de condiment puternic aromatizant, folosit în industria alimentară, are și nenumărate proprietăți terapeutice benefice pentru sănătate, este eficientă în răceli, afecțiuni digestive - diareea -, are proprietăți antioxidante, antimicrobiene, reduce colesterolul și trigliceridele din sânge, este de mare ajutor în lupta cu kilogramele în plus.

                scorțișoară sursă foto

Uleiurile esențiale sunt folosite de mii de ani, ele sunt concentrate de antioxidanți puternici, de proveniență vegetală - frunze, flori, scoarță, lemn, semințe, coji, rădăcini -, care se distilează în vapori de apă, aburii de apă pătrund în materialul vegetal, și vaporizează compușii volatili, care apoi sunt condensați în stare lichidă.

Uleiul esențial de scorțișoară, are un miros ușor înțepător, condimentat, viscozitate medie spre apoasă, culoarea variază de la maroniu - gălbui la maroniu - roșcat, este extras din scoarța și din frunzele arborelui de scorțișoară prin distilare cu vapori, are o lungă istorie ca și condiment în arta culinară, în industria parfumurilor, dar are și efecte terapeutice multiple:

  • are efecte sedative și tonice,
  • este antibacterian, antiinfecțios și antiseptic,
  • are efect antibiotic, antispasmodic, cardiac,
  • este carmitiv, insecticid, emenagog - favorizează declanșarea ciclului menstrual -, vermifug,
  • este antioxidant, antispasmotic, antiinflamator,
  • este imunostimulator, antiviral și purificator.

Uleiul de scorțișoară, este un ulei puternic aromatizat, cu o aromă picantă, este eficient pentru persoanele obosite, slabite, stresate, activează mintea, și stimulează organismul

  • combate constipația și diareea,
  • ajută la stoparea  spasmelor digestive,
  • stimulează circulația la extremități - mâini și picioare -,
  • benefic în infecții ale tractului respirator,
  • calmează durerile reumatice, în caz de artrită, este benefic pentru dureri generale ale corpului,
  • tonifică întregul organism,
  • este eficient în cazurile de depresie, de epuizare, calmează durerile menstruale,
  • purifică și împrospătează aerul din încăpere, creând o atmosferă reconfortantă,
  • asigură protecție împotriva infecțiilor și a bolilor, datorită efectului antiinfecțios, antibacterian și antiseptic - care se datorează conținutului mare de eugenol, o substanță care stimulează și întărește sistemul imunitar -.

Uleiurile esențiale nu trebuia să se folosească nediluate, și nu trebuie folosite pentru uz intern.

               ulei de scorțișoară sursă foto

Uleiul esențial de scorțișoară este compatibil cu uleiul de cuișoare, tămâie, coriandru, ghimbir, cimbru, rozmarin, etc., folosit nediluat este toxic pentru piele, provoacă iritații și sensibilitate a pielii.

Uleiul esential de scortisoara se poate achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI, AICI.

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0