Ulei esential de Musetel - calmant si relaxant

DESCRIERE, GENERALITATI

Mușețelul - Matricaria Chamomilla - este o plantă micuță, foarte ramificată, erbacee, spontană, crește peste tot, în întreaga țara, prin fânețe, poieni, margini de păduri, de ogoare, pe marginea drumurilor, a căilor ferate, în curțile caselor, pe soluri nisipoase ușoare, înflorește în luna mai, și ține până la sfârșitul lunii iulie. Din flori, prin procesul de distilare cu abur, se obține uleiul esențial de mușețel, un lichid fluid, limpede, galben intens, miros profund de flori de mușețel caracteristic, cu arome proaspete de fin și iarbă.

Uleiul esențial de mușețel, are cele mai complexe efecte medicinale, dintre toate uleiurile de  acest tip, este un ulei blând, recomandat pentru bebeluși și copii, în probleme de dentiție, mușețelul - este cunoscut din cele mai vechi tipuri și este utilizat atât în medicina populară cât și în cea convențională, datorită proprietăților sale calmante ce au efect benefic în sfera psiho - emoțională.       

                ulei de mușețel  sursă foto   

Există două soiuri de mușețel:

 • mușețelul român, denumire științifică - Anthemis Nobilis -, cu aromă proaspată de fân,
 • mușețelul german, denumire științifică - Matricaria Chamomilla -, cu aromă puternică, de fructe.

                mușețel german sursă foto

PROPRIETATI, RECOMANDARI

Uleiurile esențiale, extrase din cele două soiuri de mușețel, sunt asemănătoare în ceea ce privește proprietățile medicinale, ele se deosebesc, prin compoziție și prin anumite proprietăți.

Uleiul de mușețel român, este benefic pentru sistemul nervos, se folosește aplicat extern prin masaj, sub formă de inhalație, ca supliment alimentar, și este compatibil cu uleiuri vegetale naturale de lavandă, piper negru, salvie, trandafir, uleiurile de citrice.

                ulei esențial de mușețel român sursă foto

Uleiul de mușețel german, este benefic pentru piele, ficat, bilă, pentru sistemul digestiv și urinar.

Este recomandat persoanelor care suferă de insomnie, tristețe, depresie, anxietate, stres, starea lor fizică și emoțională se va schimba în bine, se vor relaxa, vor avea un somn liniștit, aroma de mușețel combate depresia, aduce energie constructivă, și o stare de optimism.

Uleiul esențial de mușețel este calmant, antibiotic, tonic, antidepresiv, carminativ, antiinfecțios, analgezic, antiparazitar, emolient, antiinflamator,digestiv, cicatrizant, sudorific.

Datorită proprietăților calmante și antiinflamatoare, uleiul esențial de mușețel este eficient în:

 • tratamentul arsurilor, iritațiilor de pe piele, înțepăturilor de insecte,
 • ajută în combaterea eczemelor, alergiilor, în inflamații ale pielii.

Proprietățile diuretice și dezinfectante, îl recomandă în

 • afecțiunile urinare, cistită, ajută la eliminarea excesului de lichid din organism,
 • are capacitatea de a întări sistemul imunitar, crește rezistență organismului la boli, prevenind infecțiile și afecțiunile,
 • este un excelent remediu pentru calmarea durerilor musculare și articulare, care apar datorită entorselor, a durerilor de gât, dinți și gingii, bronșitei și anginei pectorale.

Uleiul esențial de mușețel, este eficient pentru ameliorarea simptomelor care apar la menopauză, calmează stările de iritabilitate, tensiune nervoasă, depresie, vindecă mameloanele crăpate și pielea iritată.

În cosmetică este recomandat pentru tenul uscat, sensibil, iritat, se absoarbe foarte ușor în piele:

 • ameliorează inflamațiile,
 • estompează roșeața și iritațiile, 
 • tonifică și catifelează pielea,                             
 • amplifică metabolismul celular și circulația sângelui,
 • este benefic în tratarea eczemelor, dermatitelor, urticariei, acneei,  mâncărimilor, alergiilor, petelor roșii, infecțiilor de la nivelul pielii.
 • sub formă de loțiuni și unguente, uleiul esențial de mușețel, este recomandat pentru îngrijirea pielii după plajă,
 • ca și ingredient în diverse creme, ameliorează iritațiile la bebeluși și copii, în șervețele moi delicate, cu extract de ulei de mușețel și vitamina E, 
 • este eficient pentru firele de păr și scalp,
 • stimulează refacerea firului de păr degradat, îi crește rezistența și strălucirea.

Uleiul esențial de mușețel fiind un ulei concentrat, înainte de folosire trebuie diluat într-un ulei vegetal natural, de susan, migdale, măsline, lavandă, iasomie, grapefruit, lămâie, trandafir.

                ulei esențial de mușețel  sursă foto

PRECAUTII

Persoanele care sunt alergice la mușețel sau orice plantă din familia - Asteraceae - , trebuie să folosească uleiul de mușețel, cu prudență, sub îndrumarea medicului specialist.

 

sursă foto cover

 

          

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0