Tarhonul - condiment si medicament

GENERALITATI

Tarhonul - ARTHEMISIA DRACUNCULUS - denumiri populare: tarcon, taracon, dracon, tarahana, matricea, face parte din familia Compositae, adică din familia florii-soarelui este originară din Mongolia și Siberia de unde, s-a răspândit în toata Europa și Asia, ca plantă de cultură.

La noi, este răspândită în toata țara, se cultiva pe suprafețe relativ restrânse, cu precădere în sud-vestul și nord-vestul țării, dar este cultivată în foarte multe grădini alături de alte plante aromatice folosite ca și condiment în bucătărie - mărarul, cimbrul, leușteanul, cimbrișorul -. 

tarhon sursă foto

La noi, tarhonul este folosit destul de mult în preparate culinare, datorită gustului sau puternic aromat, dulceag-piperat, ușor amărui, asemănător cu anasonul, datorită calității de a amplifica gustul preparatelor în care se folosește, persoanele care trebuie să renunțe la sare în dietele lor, îl pot folosi cu încredere.

În bucătărie tarhonul se folosește proaspăt sau uscat, și se conservă pentru iarnă în oțet - tarhon murat, tarhonul dă gust anumitor ciorbe și tocănițe din carne de porc sau vită, dar se poate folosi și la murături - câteva crenguțe mai mici -, se folosește și la preparate din pui, pește, în mâncăruri de legume, mai ales daca trebuie servite fără sare.

Tarhonul este un condiment, care se adaugă în mâncare la finalizarea preparatului - pentru a-și păstra aroma și proprietățile -, frunzele verzi sau uscate, aromatizează mâncarea, iar cu crenguțele mai delicate se decorează preparatul, frunzele verzi sunt mai puternic aromate decât cele uscate, însă proaspete le putem păstra în frigider cel mult cinci zile.

DESCRIERE

Tarhonul este o plantă perenă, exclusiv de cultură, cu aspect de tufă, tulpina prezintă numeroase ramificații, ajunge și uneori depășește 1 metru înălțime, la sfârșitul verii, tulpinile se lemnifică la bază, lăstarii verzi rămân doar în partea superioară a tulpinilor, frunzele sunt lungi, în formă de lance, de un verde deschis,- crud -, sunt înguste, și puternic aromate, florile sunt mici așezate în inflorescențe, de nuanță albicioasă.

CULTIVARE

Tarhonul se cultivă în gradină, într-un loc cu mult soare, cât mai protejat de curenți puternici de aer, solul trebuie să aibă drenaj bun, se înmulțește prin despărțirea tufelor sau prin butași, pentru că rădăcinile nu pătrund prea adânc în pământ, trebuie udat mai des în perioadele secetoase, solul trebuie să fie umed dar să nu băltească apă.

Butașii se obțin vara, se secționează fragmente de ramuri, din tufele foarte dezvoltate, care se pun la înrădăcinat la umbră, după ce ramurile au rădăcini se plantează, toamna direct în gradină.

 

                tarhon sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Frunzele de tarhon sunt sursă importantă de antioxidanți, au un conținut bogat de vitamina A și vitamina C, calciu, fier, cupru, magneziu, potasiu iod, fosfor, acid folic.

PREPARATE, RECOMANDARI

În medicina tradițională, tarhonul se folosește sub formă de ceai pentru vindecarea afecțiunilor renale și hepatice, ca și stimulant al secrețiilor gastrice.

Tarhonul poate fi utilizat sub formă de ceai sau infuzie din frunze proaspete sau uscate, tinctură de tarhon, ulei esențial de tarhon. 

  • tarhonul în stare proaspăta este o sursă foarte bogată de antioxidanți,
  • previne și combate dezvoltarea celulelor canceroase,
  • ajută la eliminarea toxinelor din organism,
  • ajută la regenerarea ficatului,
  • previne îmbătrânirea prematură a organismului,
  • este recomandat în dietele fără sare, aromează mâncarea, încât devine gustoasă și fără sare,
  • scade și reglează tensiunea arterială, 
  • previne atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale,
  • reduce colesterolul,
  • stimulează sistemul digestiv, și îmbunătățește pofta de mâncare,
  • calmează durerile abdominale, combate balonarea, favorizând evacuarea gazelor intestinale,
  • combate anorexia, stimulând secreția gastrică,
  • stimulează diureză, și ajută la eliminarea masivă de toxine și acid uric,
  • combate reumatismul,
  • ajută menținerea sănătății glandei tiroide, grație conținutului de cupru,
  • ajută la buna funcționare a rinichilor,
  • reglează ciclul menstrual și atenuează simptomele premenstruale,
  • ajută la menținerea sănătății sistemului osos, datorită conținutului mare de calciu,
  • calmează durerile de dinți,
  • induce somnul, sub formă de ceai, băut seara înainte de culcare, liniștește, relaxează nervi și aduce un somn liniștitor,
  • ajută la eliminarea paraziților intestinali, mai ales la copii, consumat sub formă de ceai.

               tarhon 

PRECAUTII

Persoanele alergice la tarhon, trebuie să evite consumul de preparate condimentate sau aromatizate cu aceasta plantă, la fel și preparatele naturale din tarhon, femeile însărcinate, este bine să consulte medicul înainte de a folosi preparate din această plantă medicinală.

  • tarhonul se poate achizitiona din magazine sau online AICI.

Informațiile din acest site sunt educative și informative, ele nu înlocuiesc în nici un fel tratamentele și prescripțiile medicale.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
1
hokibet78
I Like The Valuable Information You Provide In Your Articles. I?ll Bookmark Your Blog And Check Again Here Frequently. I'm Quite Sure I Will Learn Lots Of New Stuff Right Here! Good Luck For The Next! http://www.diobola.com