Mutatoarea - o buruiana vindecatoare

DESCRIERE, GENERALITATI

Mutătoarea - BRYONIA ALBA- denumirea populara cățărătoare, cireașa cânelui, turbează cânelui, împărăteasa, cucurbetică, suitoare, morcova ielelor, poama sălbateca, mutatoare cu poame negre.

Planta crește în Europa și America, face parte din familia Cucurbitaceea, aspectul este asemănător vitei de vie, tulpinile se cațără și se urcă cu ajutorul cârceilor care pot ajunge la câțiva metri lungime, pe garduri, copaci, tufișuri, planta este acoperită de peri, și este aspra la pipăit.

mutătiarea sursă foto

Este o plantă, agățătoare, rădăcina este groasă are aspectul unei gulii, frunzele sunt pedunculate, seamănă cu frunzele vitei de vie, sunt verzi cu suprafața aspră, florile sunt mici verzui sau alb-galbui, se prezintă sub formă de inflorescențe, planta înflorește în luna mai, fructul este mic, o baca de culoare mov închis, chiar neagra când ajunge la maturitate.

                mutătoarea sursă foto

FACTOR CURATIV, PRINCIPII ACTIVE

În scopuri terapeutice se folosește rădăcina, care se recoltează toamna sau primăvara, are un conținut bogat în alcaloizi, substanțe amare, rășini, aminoacizi, enzime, tanini, substanțe minerale și substanțe toxice.

RECOMANDARI

Preparatele din rădăcina de mutătoare sunt folosite în afecțiuni reumatice, dureri de cap, creșterea părului, au efecte antiepileptic și antitumorale, în paralizii atone, afecțiuni pectorale, abdominale.

                mutătoare sursă foto

ATENTIONARE!

Mutătoarea este o plantă TOXICĂ, are efect paralizant asupra sistemului nervos, 40 de bobite, pot aduce moartea.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0