Noni - un fruct benefic pentru sanatate

DESCRIERE, GENERALITATI

Noni - MORINDA CITRIFOLIA -  popular și sub numele de dud indian, citrifolia mare, dud de plajă, este un copac tropical, veșnic verde, face parte din familia cafelei - Rubiaceae. Crește în păduri extinse, pe țărmuri stâncoase sau nisipoase din Hawaii, Polinezia, Malaezia,Tahiti, este originar din insulele Pacificului de Sud, ajunge la maturitate într-un an și jumătate până la doi ani, începe să fructifice, și produce fructe în fiecare lună pe parcursul anului.

Este un copac nepretențios, foarte tolerant la secetă și la sol, crește pe terenuri vulcanice, pe coaste calcaroase, poate ajunge până la nouă metri înălțime.

 noni copac sursă foto

Frunzele sunt mari, de nuanța verde închis, strălucitoare, pe tot parcursul anului produce flori și fructe.

Fructele copacului Noni, cunoscute și sub denumirea de dude indiene, fructe de brainză, noni în Hawai, ajunse la maturitate, au un miros înțepător, o formă ovală, la început culoarea este verde, apoi se îngălbenesc, iar pe măsură ce ajung la maturitate, au culoarea aproape albă, poate ajunge în greutate la 1kg, cam ca și o nucă de cocos, sau un pepene galben, în interior conține multe semințe.

                noni sursă foto

Morinda, nu se cultivă, el crește numai în sălbăticie, fructele coapte se recoltează tot anul, din ele se fabrică sucul natural de noni, a cărui gust neplăcut se ameliorează cu extracte de afine și struguri.

Din scoarța de Morinda se extrage un pigment maro - roșu aprins, iar din rădăcini, se extrage un colorant galben, care se folosesc pentru vopsirea materialelor, uleiul care se extrage din semințe, este benefic aplicat local pe piele, fiind antiinflamator, ameliorează acneea, și combate retenția de apă. 

Noni, este supranumit regele fructelor, în insulele din Pacific este considerat un aliment de bază, în ciuda mirosului înțepător și a gustului amar, este consumat atât crud cât și preparat.

               noni sursă foto

PRINCIPII ACTIVE, BENEFICII

Calitățile și beneficiile, pe care Noni le aduce sănătății sunt cunoscute încă din cele mai vechi timpuri, proprietățile medicinale ale copacului Morinda, sunt cunoscute de secole, fiind numită și aspirina straveche, vracii din triburi numeau copacul, ucigașul durerii pentru că, ameliorează - durerile articulare și musculare, scade deficitul de vitamine și minerale, este benefic în tulburări digestive, stări de oboseală, în stres, în imunitatea scăzută, convalescență și chiar tumori -.

Din pulpa fructului de Noni, se extrage sucul natural de Noni, cu un conținut bogat de vitamine - C, E, grupul vitaminic B - B1, B2, B3, B5, B6, B12, beta - caroten, săruri minerale - fier, potasiu, calciu, magneziu, fosfor -, este o sursă bogată de carbonați, fibre și proteine, nu conține grăsimi, datorită conținutului său, fructul de noni are proprietăți - antipsihotice, antiinflamatorii, antibacteriene, anticancer -.

Efectele benefice pentru sănătate, ale fructului Noni, au fost puțin cercetate, în prezent, dovezile științifice se rezumă la cercetări restrânse, dar folosirea fructului de mii de ani în medicina tradițională a băștinașilor din insulele Pacificului, fiind popular și în China, India,  Australia și Oceania, reprezintă un reper de încredere în capacitățile acestui fruct.

 Iată câteva din beneficii

 • energizează și detoxifică organismul,
 • regenerează celulele,
 • este tonic general,            
 • stimulează funcționarea normală a sistemului imunitar,
 • ajută la menținerea în cote normale a concentrației de zahar și a colesterolului din sânge,
 • ajută la îmbunătățirea stării generale și a rezistentei organismului,
 • stimulează capacitatea de concentrare și memoria,
 • revitalizează organismul după boală,  
 • stimulează capacitatea de adaptare a organismului la stres,
 • ajută la menținerea sănătății articulațiilor și mușchilor,
 • ajută la remineralizarea și vitaminizarea organismului,
 • combate procesul de îmbătrânire prematură,
 • este benefic în depresii, insomnii, anxietate, oboseală cronică,
 • combate infecțiile parazitare. 

Sucul de Noni, se găsește în farmacii sau în magazinele naturiste, sau online AICI, AICI, conține xeronină o substanță activă, care pe lângă capacitatea de antidepresiv, este benefică și la vindecarea dependentei de țigări, alcool, cafea etc., chiar dacă are un gust amărui, mai neplăcut, sucul de noni, este plin de vitamine și minerale, însă principala s-a calitate o datorează acestei substanțe active xeronina, care este benefică până și la nivel celular, înainte de a lua suc de Noni, ca și tratament, este bine să consultați și medicul.

Sucul de Noni, nu este un medicament care să trateze anumite afecțiuni, dar s-a observat că acesta, administrat conform prescripțiilor, stimulează capacitatea celulelor de a lăsa să treacă mai ușor prin membrana celulară - substanțele benefice pentru organism, vitaminele, nutrienții -.

                suc de noni sursă foto

Informațiile din acest site, sunt în scop informativ și educativ, ele nu înlocuiesc tratamentul și prescripțiile medicului specialist.

 

sursă foto      

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0