Anasonul stelat - mirodenia cu o suta de miresme

DESCRIERE, GENERALITATI

Anasonul stelat - Illicum verum - cunoscut și sub numele de anason chinezesc este fructul unui arbore peren de dimensiuni mici până la medii, putând atinge 8 m, crește în China, Japonia etc.

Este dulceag, aromat, are o aromă mai puternică decât anasonul cultivat la noi. Configurația fructului este de stea, de unde-i vine și numele. Fructul contine semințe, semințele, au coaja groasă, sunt brun-roșcate, puternic aromate, le gasim în magazinele naturiste.

anason stelat arbore sursă foto

Deși numele și aroma sunt foarte asemănătoare, cele două plante sunt foarte diferite. Anasonul stelat, sau anasonul chinezesc, este fructul unui arbore, în timp ce anasonul european este o plantă ierboasă, folosită în special pentru probleme digestive, hormonale, respiratorii. Anasonul stelat este folosit în mod traditional ca si un condiment pentru preparate din rață, porc, pui sau peste, da aromă la ceaiuri, cafele, dar și împotriva gripei, a bolilor virale si a cancerului. Amândouă plantele sunt folosite ca și condimente, dar și ca medicamente, din timpuri foarte vechi.

               anason european anason stelat

               sursă foto                                     sursă foto

Aroma, este conținută nu numai de semințe, ci și de coaja stelei de anason, care se consumă sub forma de pulbere.

Anasonul stelat se păstreaza nepisat sau măcinat, o perioada lungă de timp, în locuri uscate și întunecoase, este indicat să se piseze înainte de întrebuintare, pentru o aromă mai intensă se poate prăji două trei minute.

PRINCIPII ACTIVE, PROPRIETATI

Semințele de anason stelat, conțin vitamina A, C, complexul de vitamine B, substanțe minerale: calciu, fosfor, sulf, fier, lipide, zaharuri, protide, amidon, ulei volatil, esențe aromatice.

               anason stelat semințe sursă foto

Anasonul stelar are proprietăți antibacteriene; antioxidante; antimicrobiene; antispasmotice; diuretice; aperitive; carminative -evacuează gazele intestinale - vermifuge; galactogene; expectorante; analgezice și sedative.

UTILIZARE

  • Infuzia de anason înviorează activitatea pancreasului; este benefică în calmarea durerilor abdominale; este diuretic; ajută la eliminarea viermilor intestinali; calmează migrenele; stimulează apetitul; este benefică mamelor care alaptează; calmează colicile sugarilor.
  • Ceai de anason stelat - o linguriță de plantă pisată, la 250 ml apă clocotită, se lasă la infuzat 15 minute, se bea în trei reprize înaintea meselor principale. Este indicat ca ceaiul să se prepare și să se consume în aceeasi zi. Ceaiul vechi poate avea efecte negative: insomnii, excitații motorii și psihice, tulburari de vorbire, euforie etc.
  • Tinctura - trei linguri de semințe de anason la 0,500 l de alcool alimentar de  40 grade, se lasă la macerat patru săptămâni, la loc însorit se agită din când în când, se filtrează și se păstrează în sticlute, inchise ermetic, în locuri reci și uscate. Este benefică pentru tulburari digestive.

         tinctură anason stelat sursă foto

CONTRAINDICATII

Anasonul nu este indicat persoanelor cu ulcer duodenal, enterocolite sau gastrite. 

Anasonul stelat se poate achizitiona din magazinele naturiste sau online AICI.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0