Buretele viperei - Ciuperca alba

Buretele viperei - AMANITA PHALLOIDES - crește pe sol, câte una sau în grupuri, în preajma arborilor și a arbuștilor, se întâlnește în pădurile de foioase și de conifere, este o CIUPERCĂ FOARTE OTRAVITOARE.

DESCRIERE

Este o specie care se întâlnește des în pădurile mai umede de deal din luna mai până în luna noiembrie. Buretele viperei conține micotoxine  niște substanțe foarte periculoase, ucigătoare în cele mai multe cazuri.

burete viperei 

În primul stadiu de dezvoltare, buretele viperei, este acoperit cu un văl alb, având înfățișarea unui ou, când valul se rupe, răsare ciuperca, cu pălărie și picior.

               buretele viperei  sursă foto

Pălăria, acestei ciuperci este rotundă, apoi sferică în primul stadiu de dezvoltare, și în final  aplatizată, întinsă, când ajunge în stadiul de maturitate, pălăria este lucioasă, striată către margini, este netedă, necrestată, culoarea poate varia, de la verzui, măsliniu, până la nuanțe de brun-deschis sau alb - gălbui.

              buretele viperei buretele viperei

              sursă foto                                               sursă foto

Piciorul alb este catifelat, bulbos la bază, carnea este alba și fibroasă.

Carnea în pălărie este albă, moale, fragilă, fară gust și miros.

Atentionare!

Intoxicația cu buretele viperei, provoacă senzație de voma subită, diaree, colici intestinale, frisoane, obraji supți, cearcăne, angoasă.

 

sursă foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0