Caisul - caisele au un continut bogat in fier

DESCRIERE, GENERALITATI

Caisul - Prunus armeniaca -, este un pom fructifer, înalt, care ajunge până la înălțimea de 8-12 m, frunzele sunt ovale, de un verde deschis, florile sunt de culoare alba sau roz deschis, fructul - CAISA -, este de culoare galben-portocaliu cu nuanțe mai închise spre roșu, în partea cea mai expusă la soare, se coc începând cu sfârșitul lui iunie și până în august.

Un factor important în cultura caișilor este înghețul din timpul primăverii, deoarece caișii sunt printre primii pomi fructiferi care înfloresc încă de la primele raze de soare, pot fi prinși apoi de îngheț, care le provoacă daune, stricând florile și respectiv fructele.

Caisul are nevoie de câteva luni cu temperaturi reci pentru a intra în starea de repaus, care este necesar pentru ca pomul sa poată rodi bine și în anul următor. Caisele au proprietăți medicinale foarte mari, de care beneficiem din plin, daca le consumam.  Se consumă în primul rând proaspete, sub formă de compoturi, gemuri, dulcețuri, salate în combinație cu alte fructe. Fructele uscate se pot înmuia în apă fierbinte înainte de a fi consumate.

                 cais sursă foto

PRINCIPII ACTIVE

Constituind una dintre cele mai bogate surse naturale de vitamina A, C și complexul vitaminic B, potasiu și betacaroten, caisele sunt un adevărat leac pentru organism, în lupta contra bacteriilor și infecțiilor, în dezvoltarea unei dentiții și unor oase solide, ne ajută, să ne păstram o vedere bună și ageră. Caisa ne protejează stomacul, ficatul, inima prin aportul suplimentar de vitamine și minerale.

Caisa este un laxativ ușor în problemele de constipație datorită conținutului de celuloză și a pectinei ajută la digestie atunci când este consumată înainte de masă.

                caise sursă foto

Având un conținut bogat în fier, caisa este benefică în cazuri de anemie, ajutând totodată la creșterea cantității de hemoglobină produsă de organism.

RECOMANDARI

Nutriționiștii recomandă un consum de minim 350 gr de fructe proaspete pe zi, pentru a obține beneficii, de pe urma consumării acestor fructe. Pornind de la aceasta doză, fructele încep să aibă efectele dorite, de prevenire a bolilor, însă pentru a vindeca, anumite afecțiuni, este necesar să mărim  cantitatea de fructe, și să stabilim un interval de timp de administrare; - se consumă zilnic, de la jumătate de kilogram la un kilogram de caise, în mai multe reprize, cu  30 de minute înaintea meselor. O cură cu caise poate dura minimum 14 zile, în funcție de timpul în care găsim aceste fructe proaspete. Fructul de caisă este bogat in Vitamina B17, această vitamină luptă eficient împotriva cancerului, prin distrugerea celulelor cancerigene și ajută în acest mod la prevenirea acestei boli.

  • Caisele uscate se pot obține acasă, în cuptorul electric, reglat la 50 de grade, uscarea trebuie să fie suficient de rapidă pentru ca fructele să nu intre in fermentație, dar și la o temperatura care să nu distrugă principiile active ale fructului. Prin uscare, caisele pierd, toata cantitatea de apă pe care o conțin, se stafidesc. Fructele uscate se păstrează în pungi de hârtie, în locuri întunecoase și reci.

                caise uscate sursă foto

  • Miezul sâmburelui de caisă, este folosit de foarte mult timp ca și  medicament. În medicina chineza, sâmburi de caisă, cu mirosul și gustul de migdală, sunt un remediu valoros pentru persoanele cu probleme respiratorii, previne îmbătrânirea. Nutriționiști confirmă efectele  medicinale ale sâmburilor, care fac concurență cu caisa. Sâmburele de caisă este bogat în proteine și acizi grași principali - acid oleic si acid linoleic  -, uleiul extras din sâmburii este folosit împreună cu florile de cais, la fabricarea unor produse benefice pentru tenul uscat sau îmbătrânit, ridat, hrănind și revitalizând pielea. Uleiul obținut din caise este folosit pentru masaj și la aromaterapie, pentru că ne calmează pielea și simțurile prin mirosul sau plăcut.
  • Sucul proaspăt de caise în combinație cu miere de albine este benefic și răcoritor pentru cei cu febra mare, contribuind la eliminarea toxinelor din organism. Aplicat prin tamponare pe diferite leziuni - eczeme, arsuri provocate de expunerea la soare sau degerături survenite prin expunerea la frig, sucul de caise acționează eficient, ameliorează și vindecă epiderma afectată.

PRECAUTII

Caisele sunt fructe, foarte bine tolerate de organism și nu au reacții adverse. Se vor consuma cu precauție, în cantități mici la început, în cazurile de colită de fermentație, diaree acută sau cronică, gastrite, pentru a nu intensifica aceste tulburări digestive.

  • Sâmburii de caise, au în compoziție puțină cianură, care, în doze mari și repetate, ne poate provoca intoxicații grave.

               sâmburi de caisă sursă foto

Produse din caise se pot achizitiona de la magazinele naturiste sau online AICI.

 

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0