Ceaiul de albastrele, un medicament natural

GENERALITATI

Albastreaua - Centaurea cyanus -, popular - albastrica, vinetea, floarea-griului, floarea-paiului, floare-vanata, tataisa vanata, iarba frigurilor, maturice -, este o planta ierbosa care se remarca prin coloritul albastru al florilor, uneori rozaliu-alb, este raspindita in flora spontana, in zone uscate, aride, pietroase, pe marginea santurilor, a drumurilor, de-a lungul cailor ferate, in lanurile de cereale in special in cele de grau.

albastrele sursa foto

Albastreaua este o planta medicinala care se intilneste si cultivata mai mult in scop decorativ, in scopuri terapeutice se foloseste inflorescenta, se recolteaza numai florile albastre, recoltarea se face cand florile sunt complet deschise, pe timp insorit dupa ce roua s-a uscat.

PROPRIETATI TERAPEUTICE, PREPARARE

Ceaiul de albastrele este cunoscut pentru efectele sale deosebite in special anti-cearcane si anti-pungi, inflorescenta de albastrea fiind ingredient in numeroase produse pentru ingrijirea zonei ochilor si a pielii.

Ceaiul de albastrea datorita calitatilor terapeutice si a puterii de crestere a capacitatii de aparare a organismului impotriva infectiilor, este folosit intern in ameliorarea a numeroase afectiuni, dar si in spalaturi bucale,- paradontoza, ulceratii, infectii etc. -    

Ceaiul de albastrale sub forma de infuzie - o lingura de flori uscate si maruntite la 250 ml apa clocotita, se lasa la infuzat  10-15 minute.

Este un ceai cu puternice efecte calmante si antiinflamatorii in reumatism, artrita, guta, - este tonic-amar,- astringent,- antidiareic ,- are efecte dezinfectante,- spasmolitice,- diuretice,- eficient in afectiuni renale si ale vezicii urinare,- reduce ritmul de depunere a calculilor si ajuta la eliminarea lor, stimuleaza secretia de urina - .

Ceaiul de albastrele intareste sistemul imunitar, are efect de calmare asupra sistemului nervos central, combate stresul si depresia, inlatura crizele de anxietate.

Este un excelent remediu impotriva diareiei,

  • benefic si in boli ale ficatului, dispepsii, dischinezie biliara,
  • combate bronsita, febra, tusea,
  • benefic in afectiuni ale ochilor,- sub forma de comprese si spalaturi inlatura roseata si senzatuia de ochi obositi, este benefic in tratarea conjuctivitei, in furunculoza pleoapelor, combate iritatiile ochilor -.

          ceai de albastrele sursa foto 

In cosmetica este folosit pentru rezultatele excelente obtinute in intretinerea si infrumusetarea pielii,- sub forma de masti, comprese, mentine pielea ferma si elastica, regenereaza, tonifica si revigoreaza tenul imbatrinit, combate si atenueaza ridurile.

Baia de abur inmoaie, relaxeaza si hidrateaza pielea, ajuta la scoaterea punctelor negre si a cosurilor, expunerea se face 10-15 minute deasupra unui vas cu ceai fierbinte din flori de albastrele. 

Compresele cu ceai de albastrele ajuta la cicatrizarea si vindecarea afectiunilor de la nivelul pielii,- leziuni, rani, intepaturi, muscaturi de insecte, eczeme, prurit, furunculoza -.

Prezentul site este in scop educativ si informativ, el nu inlocuieste tratamentul si prescriptiile medicului specialist.

Daca doriti sa consumati ceai de albastrele pentru a beneficila de calitatile lui il gasiti AICI, AICI.

 

 sursa foto cover

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0