Ciubotica Cucului - un somnifer natural

GENERALITATI

Ciuboțica cucului este una dintre primele plante care înflorește la venirea primăverii. Florile galben-aurii ale acestei plante, răspândesc o mireasmă plăcută, asemănătoare mierii și formează o umbrelă dispusă pe o tulpină înaltă de 10-20 de centimetri.

Ea crește pe câmpiile din zonele deluroase și pre alpine, fiind cunoscută și sub denumiri populare: aglica, cinci-foi, cizma-cucului, talpa - gâștei, țâța - caprei, țâța-oii, în luna martie, când se produce înflorirea, se recoltează frunzele, florile și rădăcina.

 ciuboțica cucului sursă foto

FACTOR CURATIV

Frunzele și florile de ciuboțica-cucului, se folosesc atât în stare proaspătă cât și uscată, având un conținut ridicat de vitamina C și betacaroten, potasiu, calciu, sodiu și salicilați, acestea ajută la întărirea sistemului imunitar și scad nivelul colesterolului.

Ciuboțica-cucului mai conține saponoizi, care au efect expectorant si ermetic, fiind de asemenea, un diuretic natural și sedativ, cu efect sudorific, calmant, antispastic, cicatrizant, fluidificator al secrețiilor bronhice.

PREPARATE SI BENEFICII

Ceaiul din aceasta plantă stimulează secreția de lapte la femeile care au născut, este un mijloc de excelent de tonifiere a inimii, calmează migrena și durerile de cap, în amestec cu miere de albine ajută la eliminarea calclului vezical -piatră la vezica -. Ceaiul de ciuboțica-cucului este un bun somnifer natural care ar trebui preferat oricărui somnifer chimic. Împotriva insomniei se bea un ceai cald, seara, înainte de culcare. Celor care tușesc li se recomandă zilnic cate trei căni de ceai de ciuboțica-cucului.

              ceai de ciuboțica cucului sursă foto

Vinul de ciuboțica-cucului are rezultate foarte bune în afecțiunile inimii: o sticlă de 2 litri cu flori proaspete de ciuboțica-cucului, peste care se  toarnă vin alb, florile trebuie să fie acoperite, se lasă 14 zile la soare, se ia câte o lingură pe zi.

Pentru infuzie se toarnă o cană de apă clocotită peste 1-2 lingurițe flori de ciuboțica cucului, se acoperă 10 minute, se strecoară și se consumă la temperatura camerei. Se beau 2-3 căni pe zi.

Decoctul de ciuboțica-cucului se obține punând la fiert, în 200 ml de apă, o lingură de rădăcină, bine mărunțită. După ce fiertura da într-un clocot, se ia de pe foc, se filtrează și se bea rece.

CONTRAINDICATII

Ciuboțica-cucului este o plantă care conține o cantitate mare de salicilați, din această cauză nu se recomandă tratamentul, persoanelor alergice la aspirină; femeilor însărcinate, persoanelor care fac tratament cu anticoagulante.

 

sursă foto cover

 

Lasa un comentariu

Nume
Email
Verificare + =
Posteaza-l
0